Popularni zagrebački kafić zabranio ulaz slijepoj ženi sa psom vodičem, sada su objasnili zašto

Popularni zagrebački kafić zabranio ulaz slijepoj ženi sa psom vodičem, sada su objasnili zašto

Foto. Google Maps

KRISTINA Šporčić u pratnji svog psa vodiča i kolegice prošloga petka poželjela je popiti kavu u Leggiero baru, koji se nalazi u sklopu Avenue Malla u Zagrebu.

Nažalost, to joj nije uspjelo jer joj osoblje kafića nije dozvolilo ulazak s njezinim psom vodičem, unatoč činjenici da ih je upozorila kako u Hrvatskoj postoji Zakon o kretanju slijepe osobe uz pomoć psa vodiča.

"Zakon propisuje da slijepa osoba u pratnji psa vodiča ima pravo ulaska u sve javne prostore i sredstva javnog prijevoza. Kako je i Leggiero bar javni prostor, nije dopustivo ponašanje službenih osoba/djelatnika na način kako se to dogodilo", piše u priopćenju koje je povodom ovog incidenta izdala Udruga za školovanje pasa vodiča i mobilitet.

 


"Ne samo da su se oglušili na Zakon, niti htjeli vidjeti radnu iskaznicu koju korisnica temeljem tog Zakona posjeduje, već su se pozivali na naljepnicu istaknutu na ulaznim vratima lokala koja onemogućuje pristup psima kućnim ljubimcima", navode u priopćenju objašnjavajući kako se takva naljepnica prema zakonu ne odnosi na radne pse pomagače osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju.

"Ne samo da joj je ovime prekršeno temeljno ljudsko pravo, već je počinjena diskriminacija prema osobi s invaliditetom, a sukladno i Konvenciji o pravima osoba s invaliditetom. Upozoravamo da sankcioniranje osoblja može uslijediti i temeljem Zakona o suzbijanju diskriminacije", zaključuje se u priopćenju.

Leggiero: Ispričali smo se, ali gospođe su odbile

"S obzirom na nemili događaj koji se proširio medijima o gošći koja je u Leggiero bar u Avenue Mallu stigla u pratnji svojeg psa vodiča za slijepe, provjerili smo i istražili što se točno dogodilo tog petka 11. studenog u 8:05 sati ujutro.

Zakon o kretanju slijepe osobe uz pomoć psa vodiča (NN 131/98) doista propisuje da slijepa osoba u pratnji psa vodiča ima pravo ulaska u sve javne prostore i sredstva javnog prijevoza. Kako konobari koji su toga jutra radili u smjeni nisu odmah primijetili oznake na psu vodiču, upozorili su gošće kako ne mogu sa psom u lokal jer su takva pravila za kućne ljubimce.

No, kada su gospođe objasnile kako je to pas za slijepe, konobari su se osobno ispričali i pozvali ih da uđu u lokal. Gospođe na žalost nisu ispriku htjele ni saslušati, već su tražile odgovornu osobu i poručile kako će tražiti pravdu tim putem.

U užurbanom poslovnom objektu kao što je kafić na najfrefentnijem ulazu u Avenue Mall, greške se naravno mogu dogoditi. Naš stručni tim konobara i voditelja uvijek se trudi ponuditi najbolju uslugu, na žalost došlo je do situacije koja se lako mogla izbjeći.

U našim kafićima nema diskriminacije prema osobama s invaliditetom, kao što nema diskriminacije prema spoli, dobi, rasi, vjeri ili na bilo kojoj drugoj osnovi.

Leggiero team uvijek je tu za svoje goste i svi ste dobrodošli!", reagirali su iz Leggiera.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara