Kajin: "Demontiranje mita" o Gotovini očekivano

POTPREDSJEDNIK IDS-a i saborski zastupnik Damir Kajin izjavio je danas da je "demontiranje mita o generalu Anti Gotovini iznošenjem informacija o njegovoj kriminalnoj prošlosti bilo očekivano zbog izostanka njegove dragovoljne predaje".

Kajin je na konferenciji za novinare kazao da se u državnom vrhu znalo za presude Gotovini u Francuskoj, ali da se ništa nije činilo zbog više razloga. Ustvrdio je da se "Gotovina štitio jer je bio intimus Gojka Šuška kao i neprikosnoveni autoritet u Hrvatskoj vojsci, a moralo mu se oduzimati čin i status".

Kajin je predstavio i IDS-ov prijedlog deklaracije Hrvatskog sabora o antifašizmu koji je upućen prošlog tjedna predsjedniku Sabora Vladimiru Šeksu. U tom se prijedlogu navodi "potreba ugrađivanja relevantne istine o Drugom svjetskom ratu i antifašističkoj borbi hrvatskog naroda i drugih naroda na ovim područjima u školske udžbenike".

Traži se zaštita preostalih i obnova uništenih spomenika antifašizma, izjednačavanje prava sudionika Narodnooslobodilačkog rata s pravima branitelja Domovinskog rata kao i invalida NOR-a s ratnim vojnim invalidima Domovinskog rata.

IDS traži i da se osobama progonjenima od ustaškog pokreta u 2. svjetskom ratu zbog antifašističkih uvjerenja priznaju ista prava kao i osobama suđenima za politički delikt nakon 1945.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara