Kajin: Hrvatska nije zaslužila vlast HDZ-a

POTPREDSJEDNIK IDSa i nositelj liste koalicije SDPIDS za 8. izbornu jedinicu na proteklim izborima Damir Kajin na današnjoj je konferenciji za novinstvo u Rijeci ustvrdio da je dosadašnja vlast možda zaslužila poruku koju je dobila na ovim izborima, ali da "Hrvatska nije zaslužila vlast HDZ-a".

Nova vlada neće izdržati godinu dana, a tada će netko ponovno morati pokrenuti Hrvatsku kao 3. siječnja 2000., rekao je Kajin.

On drži da dolazak HDZ-a na vlast može biti poguban za Hrvatsku jer su, kako je rekao, oni nacionalisti, a njihovi mogući partneri u vlasti HSP su, kazao je, krajnja desnica.

Kajin je rekao da je istok zemlje glasovao za HDZ, a razvijeniji dio za stranke ljevice što je, po njemu, znak da Hrvatsku treba radikalno decentralizirati "jer ovakav ustroj vodi daljnjoj podjeli zemlje".

On smatra i da je rasipanje glasova kroz 30 lista detroniziralo stranke koalicije od 3. siječnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Govoreći o izbornim rezultatima u svojoj izbornoj jedinici, koja obuhvaća Istarsku i dio Primorsko-goranske županije, Kajin je ustvrdio da je to bio plebiscit za umjerenu Hrvatsku i za poštivanje ljudskog dostojanstva svakog čovjeka te je izrazio nadu da će centralna vlast to prepoznati.

Ocijenio je da Hrvatskoj nikada nije bila potrebnija stabilnost i suradnja s međunarodnim asocijacijama, bilo pravosudnim poput Haškog suda, bilo financijskim, te je izrazio želju da nova vlast, kako je rekao, ne srlja u avanturu.

Kajin je izrazio bojazan da će nakon ovih izbora u Hrvatskoj "i BiH i Srbija krenuti udesno".

Druga na ovoj listi Gordana Sobol (SDP) naglasila je da je SDP zadovoljan i brojem glasova na državnoj razini jer da je veći od istraživanja prije izbora. Ocijenila je da izbornim pobjednicima neće biti lako sastaviti novu vladu, čija će glavna zadaća, dodala je, biti održati stabilnost i nastavak razvoja.

U 8. izbornoj jedinici lista SDP/IDS osvojila je 42,72 posto glasova, a HDZ 18,56 posto glasova.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara