Kajin: Optantsko pitanje će otežati hrvatsko-talijanske odnose

HRVATSKO-talijanske će odnose u sljedećem razdoblju zbog izbora na sjeveru Italije otežati pokretanje tzv. optantskog pitanja, ocijenio je danas na konferenciji za novinare potpredsjednik IDSa i saborski zastupnik Damir Kajin.

Istaknuo je da su ti odnosi važni zbog prijave Hrvatske za punopravno članstvo u Europskoj uniji.

Po službenim podatcima nakon 2. svjetskog rata uglavnom iz Hrvatske iselilo se 186.000 ljudi, od kojih 150.000 tzv. optanata, rekao je Kajin. Bivša Jugoslavija obvezala se da će njihovu imovinu na svome području isplatiti 122 milijuna dolara, što je kasnijim dogovorom kompenzirano sa 120 milijuna dolara ratne štete koju je Jugoslaviji trebala isplatiti Italija. Zato optanti daljnje naknade mogu tražiti samo u Rimu, smatra Kajin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dodao je da 35 milijuna dolara odštete za imovinu u poratnoj tzv. ´tršćanskoj slobodnoj zoni´, koja je neko vrijeme bila pod jurisdikcijom bivše Jugoslavije, Hrvatska treba isplatiti ili nadoknaditi na drugi način. Isto tako, onima koji su se nakon rata odrekli državljanstva bivše Jugoslavije, a imovina im je zatim nacionalizirana to treba nadoknaditi.

Osvrnuvši se na sukob Talijanske unije i Narodnog sveučilišta u Trstu, Kajin je rekao da Unija ima reprezentativan status koji je stekla boreći se za prava manjina u Hrvatskoj. Tršćanska politika, kojom se Unija želi pretvoriti u zastupstvo tamošnjih interesa, izravno će štetiti talijanskoj zajednici i pridonijeti njihovoj asimilaciji, ocijeno je Kajin. Na novinarsko pitanje koji su rezultati Sporazuma o suradnji, koji su 1997. potpisali IDS i Talijanska unija, rekao je da su sadržani u Statutu Istarske županije po kojem Talijani imaju pravo sudjelovati u radu svih županijskih tijela.

Kajin smatra da Zakon o radu nije potrebno mijenjati. Radništvo je podijeljeno na one koji rade kod privatnih poduzetnika i zaposlene u državnim poduzećima, pa je uspjeh najavljenog općeg štrajka upitan, rekao je. Dodao je da bi sindikalna scena mogla nestati te da potpora pojednih političkih stranaka sindikatima može štetiti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara