Kajin: Svatko ima pravo na greške, iako "greška" ne može biti veličanje NDH

SABORSKI zastupnik IDS-a Damir Kajin komentirajući stari proustaški govor Stjepana Mesića, kojeg je objavio Index, kazao je kako javnost prepoznaje Mesića na način kakav je kada dolazi u Jasenovac, kada dolazi na obljetnice antifašističkih boraca u Istru, kada se otvoreno suprotstavlja recidivima prošlosti.

"A je li on nešto rekao na nekom skupu u pivnici u Austriji ja u to ne ulazim, a ako je to rečeno današnji predsjednik Mesić se tisuću i jedan puta od tog svojeg trenutka slabosti ogradio" - rekao je Kajin.

"No, i ako bi to bilo izvučeno iz kontektsta već je puno. Međutim, je Mesića poznajem kao čovjeka koji je učinio zaokret od HDZ-ove politike i od politike ondašnje vlasti, pa i čovjeka kojega borci antifašističkog rata iskreno podržavaju. Svatko ima pravo na greške, iako "greška" ne može biti veličanje NDH, ali veličina je na vrijeme shvatiti istinu bilo povijesnu bilo političku. Da to Mesić nije 1994. godine nije učinio točnije, radikalno iskreno u cjelosti raskrstio s HDZ-ovom politikom i on bi se loše proveo, ali ja Mesića doživljavam dobrim predsjednikom koji je Hrvatskoj pomogao kao malo tko. Poznavajući današnjeg predsjednika želim vjerovati da mu je to istrgnuto iz konteksta iako je imao još nekoliko bisera, međutim ja sam uvjeren da je predsjednik Mesić i po "porijeklu" i po opredjeljenju i po poimanju iskreni antifašista i to mu nitko dobronamjeran ne može osporiti" - smatra Kajin.

"Mesićev zaokret je započeo daleko prije Sanaderovog, kada je imao sve, kada je bio uz Tuđmana najmoćniji čovjek dražve i kada je svjesno išao riskirati da ostane bez svega. Možda su neki ljudi zahvalan materijal zbog svoje prošlosti, međutim Mesića na taj način ja ne doživljavam." - dodaje Kajin.

"Hrvatskoj je strateški interes da uđe u EU, gdje će od iduće godien biti daleko nerazvijenije zemlje od nas, a sama poruka da se Hrvatska može tome nadati već 2009. godinre svjedoči da mi kao zemlje nećemo imati nikakvih posljedica zbog te izjave, ali će se s pravom od Hrvatske očekivati da o recidivima naše povijesti otvoreno progovaramo bilo u udžbenicima bilo kroz medije kao što je to danas učinjeno" - zaključio je Kajin.

A.H.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara