Kako će HAC objasniti Uskoku da je ideja za gradnju dionice Ravča-Ploče bila dobra?

Kako će HAC objasniti Uskoku da je ideja za gradnju dionice Ravča-Ploče bila dobra?

Tekst: P.Vidov
Foto: Arhiva

HRVATSKE autoceste medijima su uputile priopćenje o izgradnji famozne dionice Ravča-Ploče o kojoj je Index pisao u nekoliko navrata, a direktan povod su jučerašnji medijski napisi u kojima se ponovno potenciralo kako je izgradnja "sjeverne trase" skuplja od izvornog zamišljenog projekta i kako je ugovor o gradnji zapravo sklopljen protuzakonito.

U HAC-u ostaju vjerni starim navikama: Sve je po zakonu i nema afera

Podsjećamo, radi se o dionici koja je promjenom trase trebala pojeftiniti za 340 milijuna kuna, ali konačna cifra ispala je za gotovo 900 milijuna kuna više od predviđanja! Što zapravo znači da bi "južna trasa" financijski bila puno isplativije rješenje. Cijena projekta drastično je porasla zahvaljujući aneksu ugovora kojim su ugovoreni dodatni radovi. Posebno je zanimljivo da zahtjev za aneksom nosi potpis Gorana Legca, bivšeg inženjera građenja koji je zbog afere sa Skladgradnjom završio u Remetincu.

HAC-ovo današnje očitovanje možda je zamišljeno kao demanti, ali u njemu se zapravo ništa ne demantira. Iz HAC-a priznaju kako je 2008. sklopljen aneks zbog kojeg je cijena projekta vrtoglavo skočila, te ističu da je Nadzorni odbor jednoglasno usvojio tu odluku "u skladu s propisima i aktima društva".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Imali su "dobru" ideju, ali...

Ali se, naravno, niti jednim slovom iz HAC-a nisu očitovali o ekskluzivnim Indexovim informacijama kako je tadašnji šef Nadzornog odbora Zdravko Livaković tu odluku pred svojim suradnicima u NO-u objasnio tvrdnjom kako može raditi što god hoće jer je HDZ dobio izbore. Umjesto toga, iz HAC-a prežvakavaju dobro poznatu priču i navode okolnosti pod kojima je došlo do promjene trase te ističu kako je ona po idejnom rješenju jeftinija za najmanje 350 milijuna kuna.

Šteta je samo što su ideje o transparentnom poslovanju u Hrvatskim autocestama jedna stvar, dok je provedba nešto sasvim drugo... To sad još samo trebaju objasniti Uskoku, koji je, kako se neslužbeno doznaje, i ovu dionicu dodao podužoj listi istraga koje se već vode o poslovanju HAC-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara