Kako dalje: Dioničari odbili dokapitalizaciju Jadroplova, prodan još jedan brod

Kako dalje: Dioničari odbili dokapitalizaciju Jadroplova, prodan još jedan brod

Ilustracija: Google maps

NA IZVANREDNOJ skupštini, održanoj prije dva dana, dioničari Jadroplova odbili su prijedloge Uprave i Nadzornog odbora za daljnje smanjenje temeljnog kapitala te dokapitalizaciju.

Na redovnoj skupštini, održanoj tradicionalno krajem kolovoza, temeljeni kapital već je bio smanjen sa 589 milijuna na 343 milijuna kuna, i to zbog 245 milijuna kuna gubitka iz 2014. godine i prethodnih godina. Nominalna vrijednost dionice smanjena je sa 360 na 210 kuna, a prema odbijenom prijedlogu Uprave i NO-a, kapital je trebalo umanjiti za još 343 milijuna na svega 49 milijuna kuna temeljenog kapitala.

Manji dio od 12 milijuna kuna odnosio se na pokriće gubitaka, dok je veći dio od 281 milijuna kuna Uprava specificirala kao rezervu kapitala. Što to konkretno znači, nisu nam odgovorili. 

Prodaja na mala vrata

U svakom slučaju, da je prošlo smanjenje kapitala, predloženom dokapitalizacijom od 60 milijuna kuna, stekao bi se većinski udio i kontrola tvrtke. Jadroplov je Vlada Zorana Milanovića bez uspjeha pokušala prodati dvaput pa nije išlo. Posljednja ponuda je bila na svega 140 milijuna kuna. Nitko se nije javio. Tvrtka je samo u prošloj godini iskazala gubitak od 118 milijuna kuna, a na redovnoj skupštini razrješnica nije dana ni Upravi, ni Nadzornom odboru.

CERP šuti, čekaju se izbori

Pitali smo CERP, koji kontrolira većinski paket, što misle poduzeti jer je situacija krajnje alarmantna. Ništa nisu odgovorili. Šutnja je znakovita, jer je očito da se zbog izbora ne žele povlačiti strateške odluke. Pitanje je prije svega, hoće li preživjeti Uprava i Nadzorni odbor. Ne samo da nisu dobili razrješnice za prošlu godinu, nego im je odbijen plan za spašavanje tvrtke.

Nakon don Frane Bulića prodan i Mosor

Jadroplov se, kako doznajemo, ovih dana riješio broda Mosor, koji je prodan za nešto više od pet milijuna dolara. Uprava se o tome nije htjela izjasniti, proglasili su ovaj podatak poslovnom tajnom. Prije pola godine tvrtka je prodala Don Franu Bulića za tri i pol milijuna dolara, a novac je uglavnom potrošen na servisiranje tekućih obveza i plaće.

Kovačić: Ne odustajemo od tržišne dokapitalizacije

Direktor Jadroplova Branimir Kovačić ovako nam je prokomentirao skupštinu i planove za nastavak djelovanja: 

"Na skupštini se glasalo o izmjenama Statuta društva, smanjenju temeljenog kapitala i povećanju temeljnog kapitala izdavanjem novih dionica. Izglasavanje ovih odluka bio je nužni uvjet za omogućavanje ostvarenja tržišne dokapitalizacije u cilju stabiliziranja poslovanja društva u nepovoljnim tržišnim uvjetima koji u ovom trenutku prevladavaju na svjetskom tržištu brodskog prijevoza rasutih tereta. Dioničari nisu izglasali predložene odluke uslijed čega nije moguće pristupiti realizaciji procesa tržišne dokapitalizacije. Uprava će i dalje sve svoje snage ulagati u smjeru daljnje racionalizacije poslovanja smanjivanjem troškova, ali ne odustaje od tržišne dokapitalizacije kao rješenja kojim se tvrtka dovodi u bolje izglede za doček poboljšanja tržišnih uvjeta već tijekom sljedeće godine."

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara