Kako je Boeing 737 sa 143 putnika sletio u rijeku na Floridi?

Kako je Boeing 737 sa 143 putnika sletio u rijeku na Floridi?
Foto: Jacksonville Police

ČARTER zrakoplov Boeing 737-800 sa 143 putnika i članovima posade sinoć je otklizao s piste u rijeku St. Johns u gradu Jacksonvilleu na Floridi.

Avion je pokušavao sletjeti u vojnu bazu tijekom nevremena. U nesreći je ozlijeđena 21 osoba.

Pista je bila skliska?

Jedan od mogućih uzroka nesreće je skliska pista. Naime, sinoć je preko sjeveroistočne Floride prošla grmljavinska oluja što je izazvalo konvekciju, odnosno toplinsko strujanje.

"Letjeti okolo ili kroz područja konvekcije može biti opasno jer se mogu stvoriti teške turbulencije u zraku i mokra pista, što dovodi do mogućeg hidroplaninga nakon slijetanja", objasnio je CNN-ov meteorolog Derek Van Dam.

Kako piše CNN, zrakoplov će ostati u vodi sve dok Državni odbor za prometnu sigurnost ne pregleda mjesto nesreće gdje je stiglo 16 istražitelja iz Odbora.

"To je puno piste za zrakoplov te vrste", rekao je kapetan Michael Connor, zapovjednik zrakoplovne postaje u Jacksonvilleu.

"Riječ je o pisti dugoj gotovo tri kilometra. Vjerujem da je u normalnim uvjetima to dovoljno kako bi takav zrakoplov mogao sigurno sletjeti", dodao je Connor.

"Zastrašujuće iskustvo"

Avion je po polasku kasnio četiri sata. Jedna putnica je za CNN opisala kako je sve to izgledalo.

"Sletjeli smo, zrakoplov je doslovno udario o tlo i odskočio, bilo je jasno da pilot nema kontrolu nad zrakoplovom, pa je opet odskočio", rekla je Cheryl Bormann dodajući da je iskustvo bilo zastrašujuće.

Bormann je kazala da su završili u vodi i da nisu znali radi li se o rijeci ili oceanu.

Opisala je kako su iz aviona izašli preko krila i da se osjećalo gorivo koje je teklo u vodu.

U avionu su se nalazili i neki kućni ljubimci koji zbog sigurnosnih problema sa zrakoplovom još nisu pronađeni, priopćila je pomorska zračna postaja Jacksonville.

Pomoć je ponudio američki predsjednik Donald Trump koji je nazvao gradonačelnika Jacksonvillea Lennyja Curryja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara