Jutarnji i "NIKAD VIĐENE" fotke Todorićeva dvorca. Osim što su viđene kad su mu se uvlačili u šupak

Jutarnji i "NIKAD VIĐENE" fotke Todorićeva dvorca. Osim što su viđene kad su mu se uvlačili u šupak

Foto/screenshot: Index/Jutarnji list

ONLINE izdanje Jutarnjeg lista objavilo je "fotoekskluziv", odnosno "nikada viđene fotografije Kulmerovih dvora" koje su, kako pišu, dosad bile skrivene od javnosti. No uvid u arhivu tog medija otkriva da su te fotografije objavili na naslovnici prije 11 godina. Naravno, urednička oprema i naslov članak sasvim su drugačiji.

Od "doma dinastije Todorić" do "gnijezda"

"Nalik je na engleska plemićka dobra", pisao je o Kulmerovim dvorima Jutarnji list 18. svibnja 2006. godine kada su prvi put ekskluzivno objavili interijer dvorca Kulmer kojeg su usporedili s unutrašnjosti dvorca iz poznate TV serije "Dinastija". Jučerašnje fotografije potpuno su iste, no urednička oprema je, nakon sloma Agrokora, potpuno različita."EKSKLUZIVNO - Kulmerovi dvori Novi dom Dinastije Todorić" bio je naslov 2006. godine, a jučerašnji naslov glasi "Pogledajte kako izgleda Todorićevo 'gnijezdo' u elitnom dijelu Zagreba".

Iste fotografije danas tajne i gerilske, a prije 11 godina PR

"Fotografije koje je snimio fotograf Hanza Medie donose pogled na imanje kakvo javnost dosad nije imala mogućnost vidjeti. Osim možda rijetkih pojedinaca", objavio je jučer Jutarnji list. Iz tog jučerašnjeg uvoda ostavlja se dojam kako su novinari došli do fotografija na "gerilski način", odnosno skriveno samo kako bi zadovoljili interes javnost da bi se vidjelo "gnijezdo u elitnom dijelu Zagreba".

No istinu o fotografijama otkriva isti taj medij iz 2006. godine, u kojem je tada pisalo da su im fotoekskluziv omogućili "domaćini iz Agrokora" koji su ih dočekali na početku razgledavanja.

Jutarnji jučer otkrio tajni lift, a vozili se s tim liftom 2006. godine

"Na fotografijama je vidljivo je kako se struktura podzemne garaže prostire ispod cijelog tog dijela kompleksa, a tek se može pretpostaviti da je ispod toga i veliki podrum", objavio je jučer Jutarnji list koji se pita kakva je zapravo struktura dvorca.

Članak iz 2006. godina otklanja bilo kakve sumnje s obzirom na to da je s novinarima Jutarnjeg tada bio arhitekt iz Agrokora Tonći Kriste koji ih je proveo cijeli dvorcem te da zapravo novinari ne bi trebali imati dvojbe što je ispod kompleksa.

Uostalom, kako otkriva članak iz 2006. godine, bili su ondje. No ostanimo još malo kod jučerašnjeg članka.

JUTARNJI 2017.: Kako li  je samo obnovljen podrum? JUTARNJI 2006.: S pet vrsta opeke!

"Premda je riječ o zaštićenom spomeniku kulture, očito su tamo izvođeni brojni građevinski zahvati, kao što je, primjerice, gradnja podzemne garaže iz koje se liftom može doći u samu kuću", pita se "hrabro" jučerašnji Jutarnji list.

Novinari tog istog medija prije 11 godina vozili su se upravo tim liftom, kako bi napravili te fotografije, a tada se naravno nije propitivalo koliko se zadire u zaštićeni spomenik kulture.

"Liftom se spuštamo u golemi vinski podrum. Obnovljen je ciglama nalik izvornima, a riječ je o čak pet vrsta opeke", pisali su novinari istog lista 2006. godine.

Kako Sanaderu, tako i Todoriću

Tako nastavljaju: "Dugačkim hodnikom prolazimo iz podruma dvorca do susjednog manjeg objekta u kojem je bazen okružen ležaljkama i pokojom palmom". Jutarnji je 2006. godine bio oduševljen dvorcem pa kažu da im je gotovo nezamislivo da je ovdje još prije samo pet godina bilo golemo divlje odlagalište otpada.

>> FOTO Pogledajte kako su novine stvarale kult Ivice Todorića

No danas taj medij, 11 godina nakon te reportaže, zgraža kako se kako je zdanje samo vidljivo iz zraka te je potpuno skriveno od pogleda.

No ovakav obrazac ponašanja Jutarnjeg lista ne čudi. Objavljivale su se dvaput ekskluzive i o Sanaderu. Naravno na dva potpuno različita načina, a sve u skladu s vremenskim odmakom.

Kult ličnosti stvaran godinama

Naglasimo kako je godinama od Todorića stvarana slika u medijima kao čovjeka bez mrlje, beskrajno mudrog i nevjerojatno skromnog lika s čudesnim moćima pomoću kojih je izgradio svoje carstvo.Kult ličnosti, zahvaljujući činjenici da je Todorićev koncern Agrokor bio najveći oglašivač u medijskom prostoru Hrvatske, gradio se godinama. Ako je suditi po člancima o dinastiji Todorić koji su objavljivani u novinama, nije samo Todorić imao čudesne moći, nego su ih imali i njegova djeca i najbliži suradnici.

Novine su tako godinama stvarale sliku o Todorićima kao plemićkoj, ali i radničkoj obitelji. Bila je to priča o hrvatskom uspjehu koji je došao isključivo zahvaljujući radu, bez ikakva uplitanja u politiku te uz striktno poštovanje svakog paragrafa zakona.

Danas, s padom Todorića, kao jučer Sanadera, mediji pišu sasvim drugačije.

Index je uvijek pisao isto.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara