Kako je dr. Jusup uopće mogao izvući "medicinsku sestru" sa psihijatrije?

Kako je dr. Jusup uopće mogao izvući "medicinsku sestru" sa psihijatrije?
Screenshot: Provjereno

DR. GORAN Jusup jučer je za Index priznao da je svoju "medicinsku sestru" izvukao iz psihijatrijske bolnice na otoku Ugljanu i zaposlio je u svojoj ordinaciji u Obrovcu. 

Otkrio nam je i njenu dijagnozu koju iz etičkih razloga ne objavljujemo. Prema onome što nam je rekao, radi se o teškoj psihičkoj bolesti.

Podsjetimo, Jusup nam je u bizarnom telefonskom razgovoru prepričao kako je izvukao Veroniku Pecolaj iz bolnice u koju ju je navodno poslala njena majka, a zatim ju zaposlio u obrovačkoj ordinaciji kao medicinsku sestru. Ubrzo se ispostavilo da ona uopće nije medicinska sestra, iako su oboje tvrdili suprotno.

>> Nazvali smo dr. Jusupa, kaže da je "medicinsku sestru" izvukao sa psihijatrije

"Malo munjena"

Kasnije je to novinarima potvrdila Hrvatska komora medicinskih sestara koja je provjerom registra utvrdila da u njemu nema osobe pod njezinim imenom.

Konačno je to priznao i sam Jusup. Kada više nije mogao skrivati istinu, rekao je da je u vezi s Pecolaj te da mu ona samo sprema ordinaciju. Izjavio je da je Pecolaj malo munjena i da ju je on izvukao iz psihijatrijske bolnice na Ugljanu.

"Tamo ju je stavila njena majka. To je šiptarska politika, ona je isto Šiptarka", mrtav hladan je ustvrdio u razgovoru za Index, dodavši da je sve poslove za koje je potrebna medicinska stručnost obavljao on.

Kako je moguće nekoga izvući i psihijatrijske bolnice?

Zanimalo nas je kako je uopće bilo moguće izvući osobu iz psihijatrijske bolnice i zaposliti je, bez diplome i bez kompetencija, u liječničkoj ordinaciji.

Obratili smo se psihijatru Hermanu Vukušiću i zamolili ga da nam razjasni proces hospitalizacije u psihijatrijskoj ustanovi i mogućnostima njena napuštanja.

"Ako netko nema obvezu liječenja u psihijatrijskoj bolnici, može otići. To je pitanje slobodne volje. Osoba u bolnici mora ostati samo pod mjerom prisilnog liječenja ili pod kaznom po sili zakona. Ako Pecolaj nema takvu mjeru, mogla je svojom voljom otići iz bolnice", pojašnjava liječnik.

Kakva je to bolnica na Ugljanu?

Dr. Jusup je u razgovoru za Index otkrio kako je Veroniku u ugljansku bolnicu "stavila" njena majka. Omogućava li zakon roditeljima da hospitaliziraju svoju punoljetnu djecu?

"Majka je mogla odlučivati u njeno ime jedino ako joj je oduzeta poslovna sposobnost te ako ima status njenog skrbnika. Jedino tada i jedino u tom slučaju, jer tada sustav smatra da osoba ne može samostalno odlučivati. Dakle, ako Veronika Pecolaj nije prisilno hospitalizirana i ako netko nije imao status njenog skrbnika, njena je volja bila otići", kaže nam psihijatar.

Opisao nam je i o kakvoj ustanovi se radi.

"Na Ugljanu je vrhunska bolnica te zadovoljava sve kriterije za skrb nad osobama s teškim poremećajima", rekao nam je.

"Tamo su smješteni teži slučajevi, oni koji zahtijevaju trajnu 24-satnu medicinsku skrb. Nakon eventualnog oporavka slijedi inkluzivna terapija i socijalizacija, odnosno postepeno vraćanje pacijenta u zajednicu", dodao je Vukušić. 

Povlačenje Komore u mišju rupu

Osvrnuo se i na odnos Hrvatske liječničke komore prema Jusupovu slučaju. Naime, oni odgovornost prebacuju na Ministarstvo zdravstva, govoreći kako jedino zdravstvena inspekcija Ministarstva ima zakonske ovlasti hitnog djelovanja i nalaganja potrebnih mjera u svrhu zaštite pacijenata.

"Odnos Liječničke komore prema ovom slučaju je zabrinjavajući. Imamo doktora kojeg je ostavilo 900 pacijenata, a Komora pere ruke i prebacuje odgovornost na Ministarstvo. Primjerice, u slučaju Metković, doktoricu su unaprijed proglasili krivom. Kad su dobili šamarčinu javnosti, onda su se povukli u mišju rupu. Zanima me zašto se nad ovim kolegom ne primjenjuju isti kriteriji kao za doktoricu Kaleb?" pita se Vukušić.

Što učiniti kad kolega oboli?

Prepričao nam je jedan slučaj iz vlastitog iskustva.

"Prije više od 10 godina na KBC-u Zagreb jedan od kolega je ušao u fazu teškog duševnog stresa. Nije htio priznati sam sebi da ne može obnašati posao. Svi smo upregli snage i angažirali se da mu se pomogne, da pacijenti ne trpe. Čovjek se nakon liječenja vratio na posao i nikad nakon toga, sve do mirovine nije bilo prigovora. Kad se ovakve stvari dogode, svi se češu ili prebacuju odgovornost. Svi trebamo biti uključeni u ovo", rekao je Vukušić u razgovoru za Index.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara