Hasanbegovićeva zamjenica uz plaću od 20.000 kuna sama sebi isplatila i 70.000 kn honorara

Hasanbegovićeva zamjenica uz plaću od 20.000 kuna sama sebi isplatila i 70.000 kn honorara

Foto: Robert Anić/Pixsell

DRŽAVNA revizija, ispitujući poslovanje HNK Zagreb, otkrila je zanimljive navade tadašnje intendantice, a danas pomoćnice ministra kulture Ane Lederer.

Tako je Ana Lederer, preopterećena poslom i nedovoljno plaćena, tek nešto više od 20 tisuća kuna, samoj sebi za devet mjeseci 2012. godine isplatila i autorski honorar u iznosu 71 490 kuna. Više od 1000 eura mjesečno.

Čak nešto bolje s autorskih honorarima je prošla poslovna ravnateljica HNK, Stela Telebuh Stazić, koja je primila više od 88 tisuća kuna. Nisu njih dvije jedine.

Na autoske honorare - 12 milijuna kuna

Ana Lederer je na autorske honorare u samo jednoj godini potrošila više od 12 milijuna kuna, najvećim dijelom s vanjskim suradnicima kazališta. Međutim, čak 127 zaposlenika kazališta uz redovnu plaću primalo je i honorare i to u ukupnom iznosu od 1,3 milijuna kuna.
Vrijedi ponoviti, uz plaće za rad u kazalištu primali su i honorare. Za rad u kazalištu.

Državna revizija kaže da je tih 127 zaposlenika kazališta novac dobilo za: „obavljanje poslova uređivanja posebnog izdanja Turističkog vodiča Kazališta, izradu idejnog projekta i koordinaciju produkcije linije suvenira opere Aida, pisanje recenzija i uređivanje opernih programskih knjižica Kazališta, obavljanje poslova urednika glasila Opere Kazališta-Opere info, izradu novih slajdova za rad na titl stroju na opernim predstavama, idejno oblikovanje i razvijanje kampanje te uređivanje sadržaja na platformama društvenih medija u sezoni 2012. i 2013., oblikovanje, kreiranje i uređivanje vizualnog identiteta web stranice Kazališta, umjetničke nastupe u predstavama Kazališta te druge poslove“.

To su redom poslovi za koje HNK Zagreb ima zaposlene ljude, ali zbog loše organizacije posla i manjkave sistematizacije radnih mjesta uvijek se mogao pronaći izgovor da neki radni zadatak nije zaposlenikov posao i da ga za njega treba dodatno platiti.

Od ulaznica - 6 milijuna kuna

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu najveći dio svojih prihoda ostvaruje iz proračuna - 89,6 milijuna kuna. Iz proračuna, za koji svi građani izdvajaju od svojih plaća. Od prodanih ulaznica kazalište je uprihodilo samo 6 milijuna kuna. No, moglo je i više. Od ukupno 106 456 izdanih ulaznica prodali su samo 77159 komada, dok su čak 29 297 podijelili. Bez kriterija, samo s odobrenjem intendantice. To je skoro trećina ulaznica i da su ih prodali vlastite prihode bi povećali za cca 2 milijuna kuna. A, možda ih zbog atraktivnosti repertoara nisu ni mogli prodati. Opravdanje u nalazu Državne revizije kaže:

„Kazalište nema utvrđene kriterije za dodjelu besplatnih ulaznica. Prema obrazloženju, ulaznice za premijerne izvedbe su besplatne te se, s obzirom na broj premijera u kazališnoj sezoni, kreću od 7 000 do 10 000. U obrazloženju se nadalje navodi da na repriznim izvedbama povremeno postoji potreba za određenim brojem besplatnih ulaznica (osnivači Kazališta, sponzori, selektori festivala, novinari) koje odobrava intendantica.

Također, u slučajevima kad predstave nisu rasprodane, određeni broj ulaznica se dodjeljuje građanima i udrugama na temelju zamolbi dostavljenih Kazalištu“.

Hrvatsko narodno kazalište pod vodstvom Ane Lederer nije se u svom umjetničkom zanosu previše obaziralo na neke zakone. Revizijom je utvrđeno da: „Kazalište za plaćanja predujmom u 2013. u ukupnom iznosu 149.150,00 kn (pojedinačni iznosi veći od 50.000,00 kn) nije pribavilo suglasnost ministra financija“. Također, za nabavu plina nisu proveli postupak javne nabave, ali su zato na njega potrošili 689 tisuća kuna. 

Ana Lederer je voljela tužiti one koji su kritizirali njen rad. Novcem kazališta je tužila profesoricu Snježanu Banović, koja je upozoravala upravo na nepravilnosti u poslovanju HNK. I spor je izgubila, ali je to nije koštalo baš ništa. Sve troškove postupka platio je HNK.

Zbog svih ovih uspjeha Vlada je Anu Lederer imenovala zamjenicom ministra kulture Zlatka Hasanbegovića.

Hrvatsko Narodno Kazaliste u Zagrebu

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara