VIDEO Spriječena još veća tragedija u Meksiku: "Imaju najrazvijeniji sustav protiv potresa"

VIDEO Spriječena još veća tragedija u Meksiku: "Imaju najrazvijeniji sustav protiv potresa"
Foto: Hina
 
DRUGI veliki potres u Meksiku u samo dva tjedna nanio je ogromnu štetu diljem države te odnio preko 200 života, piše portal Quartz.
 
Međutim, Mexico City i još nekoliko gradova imaju jednu stvar koja ih u cijeloj tragediji može utješiti: razvijen sustav ranog upozorenja, koji sprečava da tragedija bude još veća.
 
Snimka iz Mexico Cityja prikazuje kako su sirene za uzbunu zbog potresa u utorak dale stanovnicima najmanje 20 sekundi da pobjegnu iz zgrada koje su se urušavale, što je mnogima spasilo život.
 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sustav upozorenja je razvijen nakon potresa 1985. godine, kada je u Mexico Cityju poginulo više od 5000 ljudi, a milijuni su ostali traumatizirani.
 
"Sustav razvijeniji nego u puno naprednijim državama"
 
Razvoj sustava naredile su lokalne vlasti Mexico Cityja i do 1991. postavljeno je 12 seizmičkih senzora uz obalu. Od tada je postavljeno još 100 senzora uz meksičku pacifičku obalu, a omogućavaju upozorenje stanovnicima do dvije minute prije udara seizmičkih valova.
 
Novinar Michael J. Coren zaključuje da je Meksikov sustav upozorenja razvijeniji nego u puno naprednijim svjetskim i europskim državama, koje bi se trebale ugledati na njega. 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara