Kako je nastala Varionica, jedna od prvih hrvatskih craft pivovara

Kako je nastala Varionica, jedna od prvih hrvatskih craft pivovara
Foto: Mrazek Lugarov, Luka Šangulin, Index

POSLJEDNJIH godina u Hrvatskoj se pojavio cijeli niz craft pivovara koje proizvode vrhunsko pivo u ograničenim količinama, pa tako ljubitelji piva danas imaju daleko veći izbor u odnosu na prije 10-ak godina, kada su se na tržištu mogli pronaći samo industrijski proizvodi koji su kvalitetom i okusom daleko ispod razine zanatski proizvedenog piva.

Jedni od pionira te craft scene su Davor Simičić i Matija Mrazek, osnivači Varionice koji su u proizvodnju, nakon što im je kuhanje piva bilo dugogodišnji hobi, ušli 2014. godine. Nedavno je Varionica sagradila vlastiti proizvodni pogon u Pisarovini pored Zagreba, nakon što su više godina proveli kao “podstanari” u jednoj pivovari u Međimurju.

"Postoji jedan trenutak u životu kad prestaneš piti loš alkohol"

Davor Simičić, suosnivač Varionice, za Index je ispričao kako se cijela priča razvijala.

“Postoji jedan trenutak u životu kad prestaneš piti loš alkohol. Putuješ po Europi i piješ pivo, onda se vratiš u Hrvatsku i piješ gemišt jer shvatiš da piva nema. Nije bilo ničega osim tog eurolagera koji rade industrijske pivovare. Ne samo da ovdje nije bilo malih pivovara nego ovdje čak nitko ozbiljnije nije ni uvozio craft pivo. Onda smo shvatili da je vrijeme da sami počnemo kuhati pivo. Ako možeš kuhati gulaš četiri sata, zašto ne bi mogao kuhati i pivo. To je bila faza kućnog kuhanja piva. Prvo se Matija odvažio kuhati pivo i zapravo je to prvo pivo, koje je bilo sve samo ne uspjeh, bilo bolje od svega što se tada nudilo na tržištu. Nakon toga počeli smo ulagati u opremu za kućno kuhanje piva, kupovali literaturu, kvasce i u nekoliko godina počeli raditi ozbiljna piva”, kaže Simičić.

Davor Simičić, suosnivač Varionice

Kroz tu kućnu proizvodnju shvatili su da njihovo pivo možda ima dovoljnu kvalitetu za plasman na tržište. Pronašli su jednu neiskorištenu pivovaru u Donjem Vidovcu, u Hotelu Golf, koja je radila s 10 posto kapaciteta. Dogovorili su s njima da tamo pokrenu ozbiljniju proizvodnju i krenuli su u posao.

“Krenuli smo s idejom u slično vrijeme kao i naše kolege iz Nove runde i Zmajske, bili smo u samom početku tog pokreta i bilo je pitanje vremena i sreće tko će se prvi sa svojim pivom pojaviti na tržištu. Ideja je krenula iz "homebrewerskih" krugova.Vidjeli smo da naša piva sve više i više kroz godine imaju smisla, da ih ljudi sve više hvale. Na tržištu ne postoje nikakva diverzifikacija i bilo je jasno da takvih piva na tržištu fali. Krenuli smo u realizaciju, radili smo raznorazna testiranja, kuhanja, uzorkovanja itd. U početku nismo bili sigurni koliko je naša ideja stvarno dobra i koliko je to naše pivo zaista dobro, pa smo odlučili naći jedan od  starih pogona koji nije u potpunosti iskorišten kako bismo tamo mogli pokrenuti posao. Našli smo ga u Donjem Vidovcu u hotelu Golf. Oni imaju vlastiti pogon u kojem su koristili 10 posto kapaciteta za potrebe svog hotela i restorana, a ostalo je stajalo prazno. Tako da smo s njima dogovorili da nam prepuste taj preostali dio proizvodnje - i tako smo krenuli”, kaže Simičić.Uselili u 12 milijuna vrijedan pogon u Pisarovini

Varionica danas zapošljava šestero ljudi. Proizvodnja im je do sada iznosila 10 tisuća litara mjesečno, no kako su uselili u vlastiti moderni pogon, sada imaju kapacitet proizvodnje od 40 tisuća litara mjesečno. Pogon vrijedan 12 milijuna kuna smješten je u mjestu Pisarovina nedaleko od Zagreba. Nalazi se u njihovoj industrijskoj zoni, a dio sredstava za njegovu izgradnju, 4,8 milijuna kuna, dobili su iz EU fondova.

“U početku smo bili samo Matija i ja i trebala nam je otprilike godina dana da zaposlimo prvu osobu. Trenutno imamo šest piva u ponudi, a sigurno ćemo s novim pogonom povećati njihov broj. Što se tiče izgradnje ovog pogona, mi smo se s idejom EU fondova “kockali” od samog početka. Kada smo otvarali firmu 2014. godine, već tada smo se počeli pripremati kao da ćemo jednog dana imati priliku javiti se na natječaj za financiranje EU novcem. Ovdje u Pisarovini smo dobili priliku kupiti zemljište po vrlo povoljnim uvjetima, to je bila vrlo mlada industrijska zona i kompanije koje se bave proizvodnjom su imale prednost. Kupili smo zemljište, nakon toga se prijavili na natječaj, sve je to potrajalo određeno vrijeme, no kada su nam sredstva odobrena, dobili smo rok od pet mjeseci da izgradimo pogon i startamo proizvodnju i sad smo tu gdje jesmo”, kaže Simičić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara