Kako je Nenad Bakić djecu iz Hrvatske, Srbije i BiH uveo u 21. stoljeće

Kako je Nenad Bakić djecu iz Hrvatske, Srbije i BiH uveo u 21. stoljeće

Foto. Croatian Makers

ZAHVALJUJUĆI projektu Croatian Makers koji je prije otprilike tri godine pokrenuo Nenad Bakić i uvođenju micro:bitova u škole, Hrvatska se našla u društvu najrazvijenijih zemalja svijeta poput Velike Britanije, Islanda, Nizozemske ili Singapura.

Hrvatska ispred Singapura

Neke od njih, poput Singapura, Hrvatska je čak i pretekla po uvođenju micro:bitova u školstvo. Važno je spomenuti da su uz pomoć Bakićeva Instituta za razvoj i inovativnost mladih (IRIM), preko kojeg se formalno vode operacije uvođenje tehnologije u škole, slični projekti "preslikani" u Srbiju i Bosnu i Hercegovinu.

No vratimo se na početak cijele priče. U kolovozu 2014. Bakić je na svom blogu Eclectica objavio ideju o pokretanju Croatian Makersa i poziv zainteresiranima za uključivanje u projekt. Ideja je tada bila osnovati centre po gradovima u kojima bi djeca dobila priliku susresti se s modernom edukacijom - da uče programirati robote. Bakić je kupio robote, ljudi su se počeli javljati i u roku od godine dana već je 50-ak mjesta bilo uključeno u ovu priču.

Kako se broj centara i uključene djece širio, pokrenuta je Croatian Makers liga, natjecanje u robotici. U nju je sada uključeno 360 škola i drugih ustanova, 8000 djece, a donirano je 1800 robota.

Osim Croatian Makers lige, pokrenuli su i projekt STEM auto koji je zamišljen kao moderni "bibliobus". U sklopu projekta STEM auto održavaju se radionice zamišljene kao uvod u robotiku i programiranje za djecu osnovnoškolskog uzrasta. STEM auto posjećuje manje razvijene krajeve i mjesta koja nisu uključena u Croatian Makers ligu, kako bi što veći broj djece dobio priliku upoznati se s robotikom i programiranjem.

STEM auto obilazi mjesta kako bi svima približio modernu edukaciju


Početkom ove godine Croatian Makersi dižu se na višu razinu. Prepoznali su potencijal micro:bita, tehnologije koju su razvili BBC, Microsoft, Amazon, British Council i drugi partneri, kako bi osnovnoškolcima omogućili edukaciju, ne samo u STEM području, nego u gotovo svim predmetima koji se predaju u školama.

Crowdfunding kampanja u kojoj je prikupljeno 300 tisuća dolara

Iako je Bakić već bio osigurao novac za kupnju micro:bitova za 360 škola koje su sudjelovale u Croatian Makersima, kako bi osigurali podršku javnosti pokrenuli su crowdfunding kampanju kojom se inicijalno željelo prikupiti 60 tisuća dolara. Taj cilj dosegnut je u samo 24 sata, tijekom kampanje prikupljeno je oko 300 tisuća dolara, a sudjelovalo je oko 2500 donatora.

Uspjeh akcije oduševio je i Zacha Shelbyja, glavnog izvršnog direktora Zaklade micro:bit te je Bakićev Institut postao njihov regionalni partner za Hrvatsku, Sloveniju, Srbiju, BiH, Makedoniju, Kosovo, Crnu Goru i Albaniju.

Micro:bit radionica


“Uzbuđeni smo što vidimo Hrvatsku na putu nacionalne distribucije kao što rade Ujedinjeno Kraljevstvo i Island i sretni smo da smo našli tako entuzijastične i sposobne partnere kao što je IRIM (Croatian Makers)", izjavio je tada Shelby.

Osim što su se proširili po gotovo svim krajevima Hrvatske, od Istočne Slavnije do otoka kako bi djeci pružili jednaku šansu za najsuvremenijim obrazovanjem, pomogli su i pokretanju sličnih projekata u Srbiji i Bosni i Hercegovini.

Bakić poklonio projekt Srbiji i Bosni i Hercegovini

Uvođenje robotike u škole u Srbiji krenulo je po uzoru na Croatian Makerse. Tamo je nositelj akcije pod nazivom "Bitka za znanje" Fond B92, a sve je krenulo Bakićevom osobnom donacijom od 13 tisuća eura, čime je kupljeno 200 robota za prvih 40 škola. Osim novčane donacije, Bakićev Institut ustupio im je know-how, model projekta, obuku za nastavnike...

U Srbiji je akciju podržalo i Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave koje je doniralo oko 1000 robota za više od 200 škola. Na čelu tog ministarstva tada je bila današnja premijerka Srbije Ana Brnabić.

Učenici iz Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine sudjelovali na natjecanju u robotici u Zagrebu


Ovom akcijom u Srbiji je dosad obuhvaćeno više od 80 tisuća djece i 340 škola, a podijeljeno je 1700 robota. Prema najavama iz Fonda B92, kao i u Hrvatskoj, planira se i podjela micro:bitova.
U Bosni i Hercegovini projekt se odvija pod nazivom "SPARKreators". Bakić im je ustupio kompletnu franšizu Croatian Makers lige koja se provodi u Hrvatskoj, a grupacija SPARK osigurala je 500 robota koji su donirani diljem Bosne i Hercegovine. U projekt je uključen i EXIT centar iz Banja Luke.

Učenike iz Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine povezao je WER - otvoreni kup Hrvatske, natjecanje u edukacijskoj robotici koji se u organizaciji IRIM-a održao u rujnu ove godine u Zagrebu.

U projekt su uključene najbolje škole i druge ustanove iz Croatian Makers lige, Bitke za znanje i SPARKreators. Na natjecanju je sudjelovalo skoro 300 učenica i učenika te mentora.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara