LOVRO KUŠČEVIĆ

Kako je ovaj čovjek postao glavni Kuščevićev savjetnik u samo pet dana?

Kako je ovaj čovjek postao glavni Kuščevićev savjetnik u samo pet dana?
Foto: FaH/Facebook

MEDIJI su se ovih dana dotaknuli Željka Holika, čovjeka nevjerojatne biografije - godinama se predstavljao kao frontmen inozemnih investitora zainteresiranih za "najveću investiciju u hrvatski turizam" u Nerežišćima na Braču, a danas je zaposlen u Ministarstvu uprave na mjestu glavnog savjetnika ministra Lovre Kuščevića. Da, istog onog Kuščevića koji je bio načelnik Nerežišća dok je Holik, u društvu navodnih ulagača, najavljivao nikad realizirani futuristički projekt elitnog zdravstvenog turizma sa znanstveno-fantastičnim elementima. 

U državnom sustavu Holik je zabilježio nezapamćen uspon. Prvo je MUP polovicom siječnja 2018., rješenjem dostupnim na internetu s potpisom ministra Davora Božinovića, objavio da je Holik primljen na radno mjesto nadzornika za unutarnje poslove u Sektoru za upravljanje ljudskim potencijalima. No ondje se zadržao samo mjesec i pol: već prvog dana lanjskog ožujka premješten je kod Kuščevića u Ministarstvo uprave na radno mjesto višeg savjetnika specijalista u Službi za pripremu i provedbu projekata EU-a u Samostalnom sektoru za razvoj javne uprave i EU projekte. 

Promaknuće nakon pet dana

A tu ostaje okruglih pet dana jer je toliko fascinirao Kuščevića da ga već 6. ožujka, dakako prošle godine, imenuje svojim glavnim savjetnikom.

Upitali smo MUP na čiji je zahtjev Holik premješten u Ministarstvo uprave, odnosno je li njegov angažman zatražio stari znanac Kuščević ili su ga, iz nekog razloga, samoinicijativno proslijedili Ministarstvu uprave.

Odgovor nas nije usrećio: "Uobičajeni su premještaji iz drugih državnih tijela u naše Ministarstvo, kao i iz našeg Ministarstva u druga državna tijela", poručili su MUP-ovci uz napomenu da je "na radnom mjestu nadzornika za unutarnje poslove u Sektoru za razvoj i upravljanje ljudskim potencijalima raspoređen drugi izvršitelj". Zašto drugi izvršitelj ako je Holik zaposlen na tom mjestu, nije baš najjasnije.

Kuščevića i Holika veže pompozno najavljivani projekt koji je neslavno propao

Gdje je Kuščević upoznao Holikove radne sposobnosti? U mutnom i nikad realiziranom projektu centra zdravstvenog turizma koji su obojica godinama zdušno promovirala. Prve medijske najave bračkog megacentra nalazimo u novinama iz ožujka 2011. godine. Presretni općinski načelnik Kuščević uz pomoć novinara najavljuje gradnju "četiriju specijalističkih zdravstvenih centara", hotela, urbanih vila, ekskluzivnih dućana, niza sportskih terena za raznorazne sadržaje "rasprostranjene u tri velika kompleksa na milijun četvornih metara zemljišta Vidove gore", a sve to realizirala bi općina "u suradnji sa švicarskim fondom Verica Trust AG". Projekt je, hvalio se Kuščević te 2011. godine, nedavno predstavljen i u saboru gdje je zapazio "interes". Ukratko, "Nerežišća dobivaju dijagnostički centar, četiri klinike, razvoj kompletne infrastrukture, prometnice, uvođenje električne energije, kanalizacijskog sustava".

Najviše najava datira iz 2015. godine, kada su novine objavljivale naslove poput "Brač 2016. postaje veliko gradilište". Spominje se završna faza prve etape projekta Brač Medical City, "trenutačno najvećeg u zdravstvenom turizmu u Hrvatskoj", investicija vrijedi 920 milijuna kuna, a "mogućnost liječenja tumora pružit će se onima kojima je posljednja nada najsuvremenija metoda ionskog zračenja". Blagoglagolji se o "budućem gradilištu" koje su obišli predstavnici investitora u društvu sretnog načelnika, a Holik, direktor tvrtke Medis Investments i "hrvatski šef projekta", izjavljuje da će "klinika na Braču biti prva privatna onkološka klinika i centar za onkologiju u svijetu".

Umjesto čudotvornih strojeva dobili smo Kuščevićev vrtoglav uspon u politici

Krajem te godine nalazimo tekst s fotografijom Kuščevića, Holika i navodnih investitora negdje na Vidovoj gori. U njemu se, uz najavu već standardnih medicinskih čuda na Braču, spominje i sinhrotron, odnosno "magični stroj koji omogućava ionsku terapiju te svojim ubrzivačem osigurava liječenje česticama najtežih oblika tumora". Holik već za početak 2016. godine najavljuje "prve građevinske radove na infrastrukturi, a zatim i dolazak građevinskih i arhitektonskih timova, također i stručnjaka koji će ''slagati čudotvorni stroj".

No umjesto čudotvornih strojeva, 2016. je Kuščeviću donijela vrtoglav uspon u svijet politike - prvo na mjesto ministra graditeljstva, a zatim u stolicu ministra uprave. Nešto kasnije za njim će stići i Holik.

Ugašene tvrtke

Što se u međuvremenu događalo s projektom? Fond Verica Trust AG ne samo što nestaje iz priče nego je, prema raspoloživim podacima, likvidiran, a Medis Investments brisan je iz sudskog registra 16. prosinca 2016. Za švicarski Henley and Partners, koji je također spominjan u tekstovima kao dio investitorskog tima, ispostavit će se da je zapravo kompanija koja ulagačima izvan EU-a olakšava put do državljanstva Malte, Austrije, Cipra... Uglavnom, u društvu oko Kuščevića i Holika nije bilo previše medicinara, ali nije manjkalo ljudi zainteresiranih za atraktivne bračke parcele.

I? Kako se razvija projekt, pitamo nerežiškog načelnika Svemira Obilinovića:

"Projekt je trenutno u fazi detaljne razrade u pogledu infrastrukture, osobito u odnosu na opskrbu električnom energijom, kao i vodoopskrbu", počinje pa se hvali postignutim.

"Općinsko vijeće Općine Nerežišća 2015. godine usvojilo je II Izmjene i dopune Prostornog plana uređenja Općine Nerežišća te Urbanistički plan uređenja Općine Nerežišća - Pleternik, Jerkovica i Prajca", gdje se, kako nam je precizirao Obilinović, i planira realizirati "projekt zdravstvenog turizma Brač Medical City". 

Tko je sada investitor?

"Investitor projekta je društvo Perago d.o.o. Split, ujedno i jedini vlasnik zemljišta planiranog za gradnju na predmetnom području", naglašava Obilinović.

Perago? Tvrtka ima adresu u centru Splita na Mihovilovoj širini, gdje je i splitski ured Henley and Partnersa. Aktivna je i na Hvaru, tamo je, piše Jutarnji, "kupovala parcele s namjerom gradnje stambenih građevina".

Kao osnivač Peraga u sudskom je registru naveden CLH Malta Limited, koji je bio povezan s Holikovim Medis Investmentsom, direktor je Maltežanin Wilhelmus Adrianus Woestenburg, a prokurist Ivan Krželj iz Splita. Prošlu je godinu ova tvrtka, bračka megainvestitorica, okončala s troje zaposlenih i gubitkom nešto većim od milijun kuna, istovremeno je zadržala dobit "iz prethodnih razdoblja" od desetak milijuna kuna, ali ima i preneseni gubitak iz prethodnih godina od 18 milijuna kuna.

Hoće li Kuščević i ovo morati objašnjavati Plenkoviću?

Valja spomenuti kako se Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja na Indexov upit pohvalilo da je "za korištenje sredstava kapitalnih pomoći gradovima i općinama za poticanje razvoja komunalnog gospodarstva i komunalnog standarda za 2015. godinu sufinanciralo projekt 'Analiza mogućnosti opskrbe vodom za sva naselja Općine Nerežišća i za zonu Medicinskog centra Brač' u iznosu od 60.000,00 kn".

Što, dakle, imamo na koncu ove priče? Nikad realizirani spektakularni projekt zdravstvenog turizma čiji su glavni promotori bili aktualni ministar uprave Lovro Kuščević te njegov glavni savjetnik Željko Holik, koji je u međuvremenu mjesec i pol radio u MUP-u. Navodne ulagače okupljene u tvrtkama specijaliziranim za nabavljanje državljanstva i nekretninski biznis, Općinu iznimno spremnu na mijenjanje planova te vrijedne bračke parcele u vlasništvu tvrtke s troje zaposlenih i milijunskim minusima.

Što bi o svemu ovome Andrej Plenković trebao pitati Kuščevića? I Željka Holika, čovjeka sa strelovitom karijerom?

Ili da ih ne pita, nego da zaključuje?
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara