Kako je propao posao s Radmanovim "eliksirom života": Farmaceuti dr. Đikiću zaprijetili tužbom!

Kako je propao posao s Radmanovim "eliksirom života": Farmaceuti dr. Đikiću zaprijetili tužbom!

Foto: Goran Mehkek/Cropix

NEDAVNO upozorenje dr. Ivana Đikića da bi "eliksir mladosti" Miroslava Radmana mogao biti štetan za ljudsko zdravlje, uzrujalo je farmaceute iz tvrtke Regionpharma, koja polaže "autorska prava" na kontroverzni pripravak.

> Dr. Đikić za Index o Radmanovom "eliksiru mladosti": Očito je da se radi o manipulaciji i prijevari građana

"Taj pripravak je neispitani dodatak hrani, nikome ga ne bih preporučio jer nema potvrđeno djelovanje na ljude. Uzimanje antioksidansa u pravoj dozi može ukloniti oštećenja unutar stanica, ali nema podataka da može spriječiti starenje u organizmu. Osim toga, pretjerana upotreba snažnih antioksidansa na duži rok može dovesti do ozbiljnih kroničnih bolesti", izjavio je za Index dr. Đikić, i time, očito, pokvario poslovne planove Regionpharme.

Cijena oko 700 kuna: "Supstance su usklađene s potrebama organizma, kako bi inače dobili potvrde o zdravstvenoj ispravnosti?"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na predstavljanju lijeka prije tjedan dana u hotelu Esplanade najavljeno je da će bočica pripravka stajati oko 700 kuna, a iz Regionpharme kažu da su Energizer ispitali u Zavodu za javno zdravstvo.

"Energizer HPE 40 je registriran kao dodatak prehrani i nije lijek. On ne liječi, već povećava otpornost organizma u zaštiti od oksidativnih oštećenja uzrokovanih nestabilnim slobodnim korozivnim radikalima", stoji u priopćenju Regionpharme.

Jedna kapsula 540 puta jača od vitamina E

Udjeli svih supstanci u jednoj kapsuli Energizera, tvrde u Regionpharmi, usklađene su s preporučenom dnevnom dozom za ljudsku primjenu, "jer u protivnom proizvod ne bi ni mogao dobiti potrebne dozvole o zdravstvenoj ispravnosti".  Jedna kapsula ima 540 puta jače oksidacijsko djelovanje od vitamina E.

U Regionpharmi su pokrenuli postupak zaštite svog proizvoda pred Europskim patentnim uredom, a Đikiću i drugima koji sa sličnim tezama budu javno istupali o njihovom pripravku, zaprijetili su tužbama.

"Nažalost, u slučaju daljnjih širenja neistina o proizvodu kao prijevari i zastrašivanja javnosti tvrdnjama o njegovoj mogućoj štetnosti biti ćemo primorani sudskim putem još jednom potvrditi tvrdnje navedene u ovom priopćenju".

Potvrđeno: Energizer je testiran na MediLS-u!

O "eliksiru mladosti" sigurno će se javno polemizirati i narednih dana, pogotovo nakon što su farmaceuti u današnjem priopćenju otkrili da je pripravak testiran na proteinima i stanicama u Radmanovom MediLS-u, dobrano financiranom od javnog, proračunskog novca. Kako ga se sad koristi za razvoj čisto komercijalnog pripravka, Regionpharma bi posrnulom Radmanovom institutu mogla od prodaje pripravka i financijski pomoći. Detalji tog poslovnog angažmana javnosti još nisu poznati.

"U ovoj fazi razvoja dodatna klinička testiranja nisu potrebna"

Iz Regionpharma odgovaraju i na optužbe da Energizer nije klinički ispitan. "Koristili smo nevitaminske antioksidanse koji se nalaze u košticama grožđa, prahu rajčice i silicijevoj zemlji, koji su dosad testirani u nizu studija na stanicama, životinjama i ljudima. Ljudski organizam ih poznaje nekoliko tisuća godina, ovdje je riječ o dijetetskom proizvodu, tako da u ovoj fazi razvoja dodatna klinička testiranja nisu potrebna", naglasili su za Index vlasnici "eliksira života".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara