Kako je prošao tjedan na zagrebačkoj burzi? Skromno

Kako je prošao tjedan na zagrebačkoj burzi? Skromno

Ilustracija: Hina

INDEKSI Zagrebačke burze protekloga su tjedna porasli, no uz još slabiji promet nego u tjednu ranije jer nema vijesti koje bi potaknule živost na burzi i dale smjernice investitorima.

Crobex indeks prošloga je tjedna ojačao 1,12 posto, na 1.873 boda, a Crobex10 za 0,15 posto, na 1.088 bodova.

Među sektorima, najviše je bio na dobitku Crobexkonstrukt, za 3,3 posto, dok je na najvećem gubitku bio Crobexindustrija, za 1,85 posto.

Redovni promet 8 milijuna manji

Redovni promet dionicama iznosio je 28,6 milijuna kuna, što je otprilike 8 milijuna manje nego u prethodnome tjednu.

Uz to, u blok prometu dionicom Atlantic grupe ostvareno je 9,26 milijuna kuna, AD Plastika 3,2 milijuna kuna i HT-a 2 milijuna kuna.

"Likvidnost na burzi protekloga tjedna bila je čak i ispod prosjeka zadnjih nekoliko tjedana, s ukupnim tjednim prometom od otprilike 30 milijuna kuna ili prosječno oko 6 milijuna kuna po danu. Ponovno je tjedan bio obilježen manjkom korporativnih vijesti koje bi potaknule živost na burzi i dale smjernice investitorima", ističe Vinko Jurić, financijski analitičar u Zagrebačkoj banci.

Najlikvidnija je bila dionica Zagrebačke banke, s prometom od 4,9 milijuna kuna. Cijena joj je pala 1,02 posto, na 58 kuna.

Slijedi dionica Valamar Rivijere, s prometom od 2,9 milijuna kuna i padom cijene za 0,93 posto, na 42,6 kuna.

Nešto veći promet ostvaren je i dionicom HT-a, 2,2 milijuna kuna, uz pad njezine cijene za 0,3 posto, na 167,5 kuna.

Jurić izdvaja dvije vijesti koje su utjecale na raspoloženje investitora, te kretanje prometa i cijene dionica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U utorak je Adris Grupa objavila da je poduzela korak ka otkupu do 246 tisuća vlastitih dionica koje čine 1,5 posto ukupno izdanih redovnih i povlaštenih dionica te kompanije.

Iz ove rovinjske kompanije objavili su također i da će raspon cijena po kojima će kupovati dionice biti 7,41 posto za redovnu i 7,13 posto za povlaštenu dionicu iznad tržišne cijene ostvarene 15. siječnja ove godine.

"Burza je reagirala na ove vijesti pojačanim interesom za redovne i povlaštene dionice Adrisa, a taj dan cijena je skočila 3,31 posto za redovnu dionicu i 2,51 posto za povlaštenu dionicu", navodi Jurić.

U cijelom tjednu, pak, povlašteno izdanje Adrisa poskupilo je 3,73 posto, na 500 kuna, uz 1,17 milijun kuna prometa, dok je redovna dionica poskupila 0,68 posto, na 441 kunu, uz 1,95 milijuna kuna prometa.

"Varteks je u srijedu popodne objavio da je u prvom krugu dokapitalizacije postigao prag uspješnosti, pa neće biti drugog kruga upisa novih dionica, te da je konačna cijena novih dionica 12,99 kuna po dionici. Iz ove varaždinske kompanije nisu objavili koliko je dionica upisano, ali je s obzirom na ranije objavljeni prag uspješnosti upisano više od 1,5 milijuna novih dionica", kaže Jurić.

Cijena dionice Varteksa porasla je gotovo 23 posto, na 12,9 kuna, pa je bila i najveća dobitnica, uz 48.000 kuna prometa.

Od 83 izdanja kojima se protekloga tjedna trgovalo, njih 27 ostvarilo je porast cijene, 41 pad, a 14 stagnaciju.

Najveći rast cijena među likvidnijim izdanjima ostvarile su, uz Varteksove, i dionice Instituta IGH, za gotovo 16 posto, na 231 kunu, te AD Plastika, za 5,88 posto, na 180 kuna.

Istodobno su najviše pale cijene dionica Jadrana, za gotovo 23 posto, na 5,9 kuna, Jamnice, za 17,26 posto, na 3.740 kuna, te Tehnike, za 9,24 posto, na 216 kuna.

"Sljedeći tjedan ne očekujemo bitnije pomake u obujmu trgovine i kretanju indeksa, a u najavi nema bitnijih događaja koji bi mogli potaknuti veće promjene na burzi", zaključuje Vinko Jurić.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara