KAKO JE UBIJEN BALKANSKI KRALJ PROSTITUCIJE Ubojica mu je prišao i rekao: "Sada si beskoristan"

KAKO JE UBIJEN BALKANSKI KRALJ PROSTITUCIJE Ubojica mu je prišao i rekao: "Sada si beskoristan"

Foto: Facebook, Shutterstock

POZIVAJUĆI se na relevantan izvor koji je bio prisutan u trenutku ubojstva, ubojica Dilavera Bojkua (58) je nakon zločina, na srpskom jeziku glasno prokomentirao ubojstvo koje je netom prije počinio.

Makedonska policija do sada je saslušala tridesetak ljudi, ali još nije stigla do ubojice nekadašnjeg makroa i jednog od istaknutijih članova albanske mafije Dilavera Bojkua zvanog Leku, 58-godišnjaka ubijenog 14. kolovoza na plaži u Strugi, ispred objekta kojeg je bio vlasnik.

Bojku je tog dana sjedio u svom restoranu zajedno s prijateljem iz rodnog sela Velešta. U jednom trenutku u restoran je ušla nepoznata osoba i prišla mu s leđa. Izvadila je pištolj "magnum" i pucala mu u glavu, piše Telegraf. Bojku je pao na zemlju, a ubojica je počeo bježati prema stadionu Karaorman.

Gosti hvatali ubojicu, ali pucao i na njih

Za njim su potrčala dva gosta restorana u namjeri da ga uhvate, ali su odustali kad je ubojica pucao i na njih. Ubojica je zatim sjeo na motor, koji je unaprijed bio pripremljen, i pobjegao. Od tada se za njim traga.

Policija je u međuvremenu napravila fotorobot ubojice. Radi se o muškarcu slabije tjelesne građe starom oko 30 godina i visokim oko 170 centimetara. U vrijeme ubojstva imao je tamnu majicu, tamne kratke hlače i tamne sandale. Na glavi je imao bijelu kapu i tamne naočale za sunce. Već danima se u javnosti spekulira kako je riječ o krvnoj osveti. Upućeni u zbivanja u makedonskom podzemlju uvjereni su da je motiv zločina krvna osveta, odnosno, da je Dilaveru presudio otac ubijenog 23-godišnjaka Sitema Istrefija. Obitelji Istrefija i Bojku sukobile su se zbog koncesija plaža na obali Struškog jezera, a sve je eskaliralo krajem 2015. godine u oružanom obračunu u kojem je ubijen Sitem Istrefi.

Krvna osveta ipak nije motiv?

No Nova Makedonija, dnevnik iz Skoplja, odbacuje krvnu osvetu kao motiv ubojstva. Pozivajući se na izvor koji se nalazio u neposrednoj blizini u trenutku kad je Bojku ubijen, prenose ubojičine riječi. Ubojica je navodno odmah nakon zločina na srpskom jeziku glasno izgovorio: "Sada si beskoristan". Ubojstvo s leđa također sugerira da se ne radi o krvnoj osveti jer se krvna osveta izvršava licem u lice, barem je takav običaj te sulude prakse.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U prilog tezi da se ne radi o krvnoj osveti svjedoče i riječi ljudi bliskih obitelji ubijenog Dilevera Bojkua. Naime, prema ovom izvoru na koji se poziva "Nova Makedonija", obitelji Bojku javio se netko iz obitelji Istrefi koji se predstavio i rekao: "Ovo nije moj posao. Ja ću sam uzeti krv“, što jasno ukazuje da ubojstvo nekadašnjeg makroa i jednog od glavnih bosova albanske mafije nije klasična krvna osveta, već motiv treba tražiti na drugoj strani.

Nije isključeno da ga je likvidirala mafija koja na Zapadu drži primat u prostituciji jer im je zasmetalo što je Bojku svoje pipke raširio u Austriji i Engleskoj.

Bojku godinama bio jedan od vodećih balkanskih kriminalaca

Podsjetimo, Dilaver Bojku bio je šef mreže kriminalaca koja se bavila trgovinom bijelim robljem. Nekadašnji američki ambasador u Makedoniji, Lawrence Butler, prozvao ga je "najpoznatijim državljaninom Makedonije", a istraživali su ga i američki FBI te Interpol, piše Blic.

Posao je vodio iz struškog sela Velešta. U tom su se selu do 2006. godine održavale "aukcije" djevojaka koje su otimane ili na prevaru regrutirane na Balkanu i u državama bivšeg SSSR-a. Bojku je navodno kontrolirao dva glavna ilegalna pravca za transport žena iz Moldavije, Rumunjske i Ukrajine. Jedan je išao iz Bugarske, a drugi iz Albanije. Oba kanala završavala su u njegovom rodnom selu Velešta kod Struge, koje je glasilo kao mjesto s najvećim brojem prostitutki u Makedoniji.

Prema pisanju medija, tamo je tada u svakom trenutku imao od 200 do 250 žena koje su bile spremne za prodaju. Kako se pisalo, Leka je za sebe zadržavao dvadesetak najljepših koje je nudio klijentima u svom baru "Ekspreso".

Makedonska policija svojevremeno je procjenjivala da je Bojku posredovao u prodaji oko 3.000 žena, piše RTS. Protiv njega je policija podnijela čak 17 kaznenih prijava zbog podvođenja, a uhićen je nekoliko puta.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara