Kako se boja srpske kraljevske obitelji Karađorđević našla u hrvatskom državnom grbu

PRIMJEDBA nezavisnog saborskog kandidata Dragutina Lesara koji je ukazao na to kako se na web stranicama Vlade RH kao i na panou kojeg se koristi za konferencije za novinare pojavljuju falsifikati hrvatskog grba, na kojem je bijela boja na prvom polju šahovnice, ponukala nas je da ponovno ukažemo na falsifikate u hrvatskom grbu i zastavi.

"Častilo" se Karađorđeviće

Naime, važeći hrvatski grb koji se nalazi na zastavi Republike Hrvatske sadrži falsifikat budući da je na drugoj kruni ponad šahovnice dubrovački grb prikazan s plavo-crvenom bojom umjesto ispravne crveno-srebrne boje. Naime, srebrno-crveni grb Dubrovačka republika koristi već u 14. stoljeću, a u upotrebi je do današnjih dana. Primjerice, službeni grb grada Dubrovnika danas ima srebrno-crvene grede, dok je na grbu Hrvatske pogrešan s plavim "gredicama".

Da bi povijesna ironija bila veća, dubrovački grb povremeno se mijenjao u 19. stoljeću i to vrlo kratko, jer se promjenom srebrne boje u plavu boju htjela pokazati tadašnja snaga Habsburške monarhije. Padom Austrije Dubrovnik ponovno vraća svoje prastare srebrno-crvene boje, da bi ih opet tridesetih godina nakratko promijenio u crveno-plavu boju, a tadašnji čelnici grada promjenom u plavu boju htjeli su "ukazati čast srpskoj kraljevskoj obitelji Karađorđević". Naime, boja kraljevske obitelji bila je plava, a Dubrovčani ponovno vraćaju svoju srebrnu boju nakon pada Karađorđevića.

Povjesničar molio zastupnike da odustanu od falsifikata

Nakon Drugog svjetskog rata u Dubrovniku se gotovo ravnopravno koristi srebrno-crveni grb, kao i plavo-crveni, no uvijek se kao službeni znak smatrao onaj sa srebrnom bojom. Dolaskom neovisnosti Hrvatske, kada je Sabor prihvatio novi hrvatski grb koji je uz šahovnicu imao i pet kruna, druga kruna predstavljala je falsifikat.

Tadašnji saborski zastupnik HDZ-a i ugledni povjesničar, kasniji ravnatelj povijesnog arhiva Ivan Mustać prvo povijesno zasjedanje Sabora iskoristio je za dugo predavanje o dubrovačkom grbu, na kraju zaključivši kako saborski zastupnici ne smiju prihvatiti falsifikat na grbu te pozvao da se odbaci prijedlog o novom grbu. Prvi predsjednik Sabora Žarko Domljan ljubazno je zahvalio na "predavanju" uglednog povjesničara, a onda je dodao kako su već spremljeni svi žigovi, službeni papiri i ostali dokumenti te da bi bilo dobro, u nacionalnom interesu, prihvatiti grb kakav jest, te da bi se kasnije mogao mijenjati. No, to nikada nije učinjeno.

Pred izbore svašta, nakon izbora ništa

Štoviše, prigodom izbora 2003. godine čelnici HDZ-a na krajnjem jugu Hrvatske Dubravka Šuica i Frano Matušić obećavali su u Dubrovniku kako će, kada HDZ dođe na vlast, odmah ispraviti povijesnu nepravdu te vratiti povijesni dubrovački grb. No, sve je na koncu ostalo na riječima i obećanjima.

No, budući da se već dugo najavljuju promjene u Ustavu RH, krajnje je vrijeme da se isprave povijesne nepravde i falsifikati. 

Ilko Ćimić
Foto: Arhiva

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara