Kako je Karamarko u pola godine izgubio sve: U tri koraka postao politički mrtvac

Kako je Karamarko u pola godine izgubio sve: U tri koraka postao politički mrtvac

Foto: FAH

TOMISLAV KARAMARKO danas je podnio ostavku na mjesto predsjednika HDZ-a i tako potvrdio ono o čemu se govori već tjednima - da je politički mrtav.

U svom govoru i odgovaranju na novinarska pitanja nije mogao sakriti razočaranost, koja ni ne čudi s obzirom da je u proteklih šest mjeseci morao odustati o funkcija čak tri puta. Tu je činjenicu istaknuo i sam Karamarko rekavši da se danas po treći put povlači, a da se svaki put povukao zbog interesa stranke, no bližim istini čini se da je Karamarko u svakoj od tih situacija došao pred zid i nije imao izbora.

Tri iznuđena odlaska u šest mjeseci

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, Karamarko je prvo morao odustati od premijerske pozicije. U pregovorima s Mostom sam je kandidirao Tihomira Oreškovića kojeg je tada hvalio kao stručnjaka za gospodarstvo i govorio da je to pravo rješenje za Hrvatsku.

Nakon izbijanja afere Konzultantica u kojoj se otkrilo da je njegova supruga od konzultanta MOL-a, tvrtke s kojom je Hrvatska u sporu, primila najmanje pola milijuna kuna, i tjedana pritiska javnosti, Karamarko je prije šest dana ponio ostavku na mjesto prvog potpredsjednika Vlade. No prije toga je pokrenuo opoziv Vlade koju je formirala njegova stranka i to s obrazloženjem da je Orešković pokušao uvesti kancelarsku diktaturu zloupotrebljavajući represivni sustav.

Oreškovićeva Vlada je dan kasnije od Karamarkovog odlaska iz Vlade pala u Saboru, a jučer je izglasano i raspuštanje Sabora te je postalo jasno da Hrvatska ide na nove izbore. Time se Karamarkovo najavljivanje da će se vladajuća većina presložiti bez izbora pokazala kao jeftin blef što Karamarku stranački kolege nisu mogli oprostiti.

Pritisak na Karamarka da odstupi i sa čelne pozicije stranke traje već danima, a spekuliralo se da će on taj potez povući već jučer, no Karamarko je sve odgodio za danas. Neizbježno je mogao samo odgoditi, ne i spriječiti, pa Karamarko od danas više nije ni prvi potpredsjednik Vlade, ni potencijalni premijer, ali ni predsjednik HDZ-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara