KORONAVIRUS

Kako se zaštititi od zaraze koronavirusom

Kako se zaštititi od zaraze koronavirusom
Foto: HZJZ

ZA COVID-19 nema lijeka, odnosno terapija je samo simptomatska i podržavajuća. Iako većina zaraženih ima samo blage simptome, ipak je iznimno važno na svaki način pokušati izbjeći zarazu. Evo kako to možete napraviti.

Pogledajte video: Sve što morate znati o zaštiti od koronavirusa

Ovo su najvažniji savjeti za izbjegavanje zaraze i smanjivanje njenih posljedica

Redovito čistite ruke sredstvima za čišćenje na bazi alkohola ili ih perite sapunom i vodom. Sredstvo za čišćenje mora sadržavati "najmanje 60% alkohola", a ruke treba prati najmanje 20 sekundi. 

Za čišćenje površina poput kuhinjskih sjedala, radnih stolova i mobitela redovito koristite dezinficijense.

Pogledajte video o ispravnom načinu pranja ruku:

Izbjegavajte gužve, radite od kuće

Svi veliki skupovi su već otkazani, prekinut je rad vrtića, škola i fakulteta, no pametno bi bilo izbjegavati sva mjesta na kojima cirkulira ili se zadržava veći broj ljudi. Dakle, ako ga baš ne morate koristiti, izbjegavajte javni prijevoz, kafiće, čekaonice i slična mjesta.

Izbjegavajte gužve i napučena mjesta, osobito ako ste stariji od 60 godina i ako imate zdravstvene probleme. Nastojte izbjegavati bliske kontakte s osobama koje pokazuju simptome slične gripi, uključujući kašalj i kihanje.

Bankomate i POS uređaje koristite tako da ih prekrijete papirnatom maramicom koju poslije bacite u smeće. Ako je moguće, radite od kuće.

Pazite kako kašljete i kišete

Redovito čistite radne površine i predmete u stalnoj uporabi, poput telefona i tipkovnica računala. Kašljite i kišite u lakat ili koristite maramice koje ćete odmah odložiti i potom oprati ruke.

Pomozite starijima, čuvajte ih od zaraze

Obavljajte kupovinu za starije članove obitelji ili susjede i pokušajte ih zaštititi od svakog mogućeg kontakta s virusom. Na javnim prostorima držite se na barem metar i pol udaljenosti od drugih osoba bez obzira na to imaju li simptome bolesti ili ne.

Izbjegavajte rukovanja, a ako ste se već rukovali, što prije operite ruke. Izbjegavajte dodirivati oči i usta ako niste netom prije oprali ruke.

Ne idite sami liječnicima, nazovite ih

Ako možete, izbjegavajte putovanja. Ako osjećate da otežano dišete, nazovite liječnika i odmah zatražite zdravstvenu skrb. Ne idite sami u ambulante ili bolnice.

Ako ste vi ili netko od članova vašeg kućanstva oboljeli, a nije potrebno bolničko liječenje, pokušajte imati što manje međusobnog fizičkog kontakta. Jedite i spavajte odvojeno, koristite odvojeni pribor za jelo i posuđe.

Slijedite sve upute zdravstvenih tijela u vezi s epidemijom COVID-19.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom za koronavirus, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara