Kako su dječaci ostali tako mirni u spilji? Tajna je u meditaciji

Kako su dječaci ostali tako mirni u spilji? Tajna je u meditaciji
Screenshot: Tajlandska TV

KAD su britanski ronioci, nakon 9 dana potrage, konačno pronašli 12 dječaka koji su bili zarobljeni u spilji, oni nisu plakali ni paničarili. Sjedili su mirno i meditirali, zajedno sa svojim trenerom.

"Pogledajte kako su mirno sjedili tamo, čekajući. Nitko nije plakao ni išta. To je bilo zapanjujuće", rekla je majka jednog od hrabrih dječaka za Associated Press, govoreći o videu pronalaska dječaka koji je obišao svijet. 

>> Trener koji je uveo dječake u spilju poslao pismo njihovim roditeljima, evo što su mu odgovorili

>> Cijeli svijet gleda u Rusiju, ali pravi heroji su dječaci iz spilje

Trener ih podučavao meditaciju da ostanu smireni i čuvaju energiju

>> VIDEO Kako se odvijala akcija spašavanja dječaka iz spilje: "Ovo je učinjeno prvi put u povijesti"

Podsjetimo, dječaci su jučer, nakon više od dva tjedna, konačno svi živi i zdravi spašeni iz spilje,  

Dječake, koji su stari između 11 i 16 godina, meditirati je naučio njihov trener Ekapol Chanthawong kako bi ostali smireni, ali i čuvali tjelesnu energiju usporavanjem metabolizma. On je sam učio meditaciju kao budistički redovnik puno desetljeće prije nego je postao nogometni trener. 

Naime, 25-godišnji Ekapol je, nakon što je ostao siroče, otišao živjeti u samostan sa samo 12 godina. Tamo se obučavao za budističkog redovnika idućih 10 godina, u samostanu u Mae Sai, ali je na kraju ipak napustio samostan da bi se brinuo za bolesnu baku. 

Trener Ake, kako ga zovu, i dalje je u bliskom odnosu sa samostanom u kojem je proveo desetljeće života. Tamošnji redovnik opisao ga je za Wall Street Journal kao "odgovornog mladića koji redovito meditira".

Crtež koji je počeo kružiti tajlandskim društvenim mrežama tako prikazuje Ekapola kako meditira, držeći u naručju 12 malih veprića - što je ime njihovog nogometnog kluba.

 

 

ต่อให้อายุ 25 ก็ใช่ว่าจะเป็นผู้ใหญ่เต็มตัว เค้าคือพี่ที่อายุมากสุดในกลุ่ม ต้องดูแลน้องๆจากทุกอย่างที่คาดเดาไม่ได้ เค้าก็แค่พากันไปเที่ยวในที่ที่เค้าไปประจำ ใครจะรู้ว่าฝนจะตก น้ำจะท่วม จะออกไม่ได้ จะต้องติดข้างใน ใครจะรู้? นี่นับถือใจโค้ชมากเลยนะ ยอมอดอาหารจนผอม อ่อนเพลีย แต่น้องๆ ต้องรอด ทั้งๆที่สถานการณ์นั้น จะเห็นแก่ตัวก็ทำได้ แต่เค้าไม่ทำ ภาวะคับขันแบบนั้น โค้ชยังกระตุ้น ดูแล และระวังให้ 12 ชีวิตปลอดภัย ใน 2 มือเนี่ย เชื่อว่าทุกคนรักโค้ชและทุกคนเชื่อว่าโค้ชดูแลน้องๆได้เป็นอย่างดี อย่าโทษตัวเอง อย่าว่าตัวเองผิด ภัยธรรมชาติ เราควบคุมไม่ได้นะ ☺ เค้าเป็นผู้ประสบภัย ไม่ได้ทำผิดอะไร ฮีโร่คนแรกของเด็กๆ เข้มแข็งนะโค้ช เอาใจช่วย สู้ๆนะ❤✌🏼🌷⚘💐 We can't control the natural disasters but we can stand until we through. Respect on you Coach Aek. You're the best of coach. Praise on you the first hero of youth football team..RESPECT🙌🙌👍👍 #โค้ชเอก #ฮีโร่ #โค้ชแท้ #ถ้ำหลวง #ถ้ำหลวงขุนน้ำนางนอน #13ชีวิตต้องรอด #13ชีวิตรอดแล้ว #หมูป่าอะคาเดมี่ #หมูป่า #แม่สาย #thamluang #ThamLuang #thailand #strong #believe

Objavu dijeli Jiraporn Luekaewma (@mai_jacknight)

 

Istraživanja pokazala da meditacija koristi protiv depresije, tjeskobe i boli kao i lijekovi

Naravno, nije potrebno posebno naglašavati da je meditacija korisna aktivnost u ekstremno stresnim situacijama poput one kad ste zarobljeni u spilji. Kako piše Vox, budistička meditacija prakticira se oko 2 i pol tisuće godina, otkad ju je Buda navodno počeo poučavati kao alat za postizanje jasnoće i duševnog mira te, naposljetku, oslobođenje od patnje.

A taj zaključak u određenoj mjeri, za razliku od brojnih drugih religioznih ili duhovnih praksi, potvrđuje i znanost. Iako nije provedeno mnogo istraživanja s nasumičnim kontrolama (što je najpouzdanija vrsta istraživanja), meta analiza istraživanja iz 2014. koju su proveli istraživači iz Johns Hopkins centra za Agenciju za istraživanje i kvalitetu zdravstva utvrdili su da meditacija može biti učinkovita u liječenju depresije, tjeskobe i boli kod odraslih osoba - i to jednako kao lijekovi, ali bez nuspojava povezanih s lijekovima.

Meditacija može i, u nešto manjoj mjeri, smanjiti teret psihološke traume. Iako je istraživanje na djeci još u začetku, sve više škola uvodi programe meditacije. 

U intervjuu za Vox, zen-budistički redovnik Phap Duang je objasnio učinak meditacije: "Kultivirate mir, blagost, jasnoću tako da je možete ponuditi drugima. Kad sjedite s nekim tko je miran, možete postati mirni. Kad sjedite s nekim tko je razdražen i pun mržnje, možete postati razdraženi i puni mržnje."

Ekapol je u pismu koje je preko spasioca poslao roditeljima djece obećao da će učiniti sve što je u njegovoj moći da ih zaštiti, ali i ispričao se što ih je doveo u opasnost. Oni su mu u pismu odgovorili da ga ni za što ne krive.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara