Kako su uspjeli: Austrija

Kako su uspjeli: Austrija
Foto: 123rf / Index

AUSTRIJA je stoljećima bila glavna sila u srednjoj Europi sve do pada svoje Habsburške dinastije nakon Prvog svjetskog rata.

No zahvaljujući njezinu zemljopisnom položaju u srcu Europe i neutralnosti tijekom hladnog rata između NATO-a i sovjetskog bloka, uspjela je zadržati strateški značaj na globalnoj sceni.

Austrija je danas članica Europske unije, ali trajna ostavština desetljeća poslijeratne neutralnosti može se vidjeti u velikom broju međunarodnih organizacija koje imaju sjedište u Beču, poput Međunarodne agencije za atomsku energiju i OPEC-a, organizacije zemalja izvoznica nafte.
 

Austrijski izvoz

Imaju visoko razvijenu tržišnu ekonomiju s kvalificiranom radnom snagom i visokim životnim standardom. Usko je povezana s ostalim ekonomijama EU-a, posebice njemačkom, ali i SAD-om, trećim najvećim trgovinskim partnerom. Njihovom ekonomijom dominira veliki sektor usluga, uz zdravi industrijski sektor i mali, ali visoko razvijeni poljoprivredni sektor.

Po izvozu su na 31. mjestu na svijetu. Austrija je 2016. imala izvoz u vrijednosti od 146 milijardi dolara. BDP po stanovniku iznosi preko 50 tisuća dolara, što ih svrstava među bogatije zemlje svijeta.

Visoki udio malih i srednjih tvrtki

Što se tiče poljoprivrede, Austrija ima snažan trend razvoja ekološke proizvodnje. Više od petine proizvođača bavi se ekološkom proizvodnjom poljoprivrednih proizvoda te u tom pogledu Austrija ima vodeću poziciju među državama članicama EU-a.

Austrijski industrijski i poslovni sektor karakterizira visok udio malih i srednjih poduzeća. Njihova industrija pokriva svaku granu proizvodnje, od osnovnih proizvoda do intenzivne proizvodnje visokotehnoloških proizvoda.
 

Gdje Austrija izvozi

Važnu ulogu u austrijskoj ekonomiji ima i turizam koji čini oko 9 posto BDP-a.

Na globalnoj političkoj sceni Austrija je postala mjesto međunarodnih okupljanja, što se vidi iz velikog broja samita i konferencija održanih u toj zemlji. Imaju i veliku važnost kao vitalne tranzitna zemlje za energetiku - naftu, prirodni plin i električnu energiju.

Sektor usluga čini većinu ekonomije

Austrijski gospodarski rast ubrzao je prošle godine i rast BDP-a koji je iznosio 2,9 posto. Izvoz, koji čini oko 60 posto BDP-a, u 2017. godini porastao je za 8,2 posto.

Proračunski deficit iznosio je niskih 0,7% BDP-a, a javni dug smanjio se na 78,4% BDP-a.

Nezaposlenost je prošle godine iznosila oko 5,5 posto, što je ispod europskog prosjeka. Radna snaga broji oko 4,2 milijuna ljudi, od kojih je najviše zaposleno u sektoru usluga (74,1 posto), zatim u industriji 25,2 posto te u poljoprivredi, gdje je zaposleno tek 0,7 posto radne snage.

Usluge čine preko 70 posto austrijskog BDP-a, industrija oko 28 posto, a poljoprivreda nešto više od 1 posto.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara