Kako su uspjeli: Švicarska - zemlja satova, čokolade i slobodnog tržišta

Kako su uspjeli: Švicarska - zemlja satova, čokolade i slobodnog tržišta
Zurich Foto: 123rf

ŠVICARSKA je po mnogim kriterijima jedna od najuspješnijih zemalja svijeta. Zemlja čokolade, sireva, satova i banaka redovno je na vrhu globalnih ljestvica kvalitete života, inovativnosti ili uvjeta poslovanja.

Iako se radi o relativno maloj zemlji, s nešto više od osam milijuna stanovnika Švicarska je jedna od najbogatijih zemalja s BDP-om po stanovniku od oko 80 tisuća dolara. Imaju vrlo nisku nezaposlenost i visokokvalificiranu radnu snagu, a zanimljivo je da čak četvrtinu stanovništva Švicarske čine stranci.

Imaju vrlo visoki stupanj decentralizacije. Politička vlast podijeljena je na tri razine - federalnu, kantonalnu i općinsku. Kantoni i općine imaju vrlo visok stupanj samostalnosti u odlučivanju, pa se tako na primjer školski sustav reguliran na razini kantona, a ne na saveznoj razini. Imaju, naravno, i vrlo razvijenu demokraciju, što ilustriraju brojni referendumi na kojima građani odlučuju o raznim pitanjima.

Švicarska ekonomija bazira se na jakom uslužnom sketoru u kojem dominiraju financijske usluge, a tu su i snažna indsutrija utemeljena na visokim tehnologijama, ekonomska i politička stabilnost, transparentan pravni sustav, razvijena infrastruktura, razvijena tržišta kapitala i niski porezi čine Švicarsku jeednom od najkonkurentnijih ekonomija.

Švicarska je atraktivna stranim firmama zbog slobodnog tržišta

Osnovni razlozi zbog kojih je Švicarska atraktivna stranim kompanijama jest liberalno ekonomsko okruženje i ekonomska politika koja podržava slobodno tržište. Švicarska ima najveći stupanj ekonomskih sloboda u Europi, a na globalnoj ljestvici nalazi se na četvrtom mjetu, odmah iza Hong Konga, Singapura i Novog Zelanda. Ekonomske slobode mjere se u više područja poput stupnja regulacije, pravne sigurnosti i vlasničkih prava, slobode prekogranične trgovine, stabilnosti valute i sl.

Švicarska je zadržala političku neutralnost no ima tijesne ekonomske veze s Europskom unijom, jer u susjedne zemlje, članice eurozone odlazi pola njihovog izvoza.

Posljednjih godina Švicarska je popustila pod međunarodnim pristiscima vezano za pitanje bankarske tajne te se pristala uskladiti s pravilima OECD-a i sudjelovati u razmjeni podataka s drugim zemljama vezano za oporezivanje i sprječavanje pranja novca, no to nije značajnije utjecalo na njihov tradicionalno snažan bankarski sektor.

Vrlo niska javna potrošnja

Imaju vrlo stabilnu ekonomiju. Inflacija je ispod razine EU, kao i nezaposlenost koja je uobičajeno ispod 4 posto. Javna potrošnja je vrlo niska te iznosi nešto više od 30 posto BDP-a, dok je u europskim zemljama nerijetko 50 i više posto.

Javni dug je isto tako vrlo nizak. Švicarski javni dug iznosi oko 30 posto BDP-a dok je prosjek zemalja članica EU preko 90 posto.

Švicarska je vrlo uspješna u privlačenju i zadržavanju visoko kvalificirane radne snage i talenta.

Pristup snažnom i raznovrsnom bazenu radne snage jedan je od glavnih razloga za top kompanije kao što su Google, Roche, Novartis, Nestlé, Disney ili Microsoft da svoje poslovne ili istraživačke centre otvaraju upravo u Švicarskoj.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara