Kalmeta se ne osjeća odgovornim za afere u HŽ-u: Protiv kriminala se borimo gdje ga ima

Tekst: P.V.
Foto: Davor Pongračić / Cropix

"NE OSJEĆAM se odgovornim za aferu u Hrvatskim željeznicama", ponovio je još jednom Božidar Kalmeta nakon što se na posljednjoj sjednici Vlade "proslavio" izjavom kako će "lopova uvijek biti, ali državne firme ne možemo proglasiti kriminalnim organizacijama zbog svih poštenih radnika koji su u njima zaposleni".

Na novinarska pitanja Kalmeta je danas odgovarao u Zadru gdje je kao izaslanik Vlade i premijerke Jadranke Kosor otvorio Ljetnu školu Demokratske zajednice mladih Europe koja se u organizaciji Mladeži HDZ-a održava u Zadru do 6. rujna. No, puno aktualnija tema bila je situacija u državnim firmama pa je Kalmetu dočekalo pitanje o primjedbi predsjednika Stjepana Mesića da bi članovi Nadzornih odbora morali znati što se u događa u njihovim tvrtkama. Kalmeta je, podsjećamo, član Nadzornog odbora Hrvatskih željeznica.

Sve po zakonu

"Zakonom je jasno definirano koje su obaveze Nadzornog odbora i koji posao on obavlja. Tu je sve kristalno jasno, a vjerujem da je to rekao i predsjednik Mesić. Ili sam barem ja tako razumio njegovu izjavu. Svoj posao predsjednika Nadzornog odbora HŽ-a obavljam odgovorno i sve odluke koje je taj Odbor donio su u skladu sa zakonom", tvrdi Kalmeta koji smatra da nije potrebno uvoditi nikakve posebne mjere za borbu protiv korupcije u javnim firmama.

"Mi već provodimo mjere koje je donijela Vlada i one su se pokazale uspješnima. To naravno uključuje i borbu protiv kriminala tamo gdje ga ima", kaže Kalmeta i ističe kako se ne može samo reći da je neka radnja bila nezakonita već to treba i dokazati, a tek zatim se time ozbiljno pozabaviti.

"Pregovore s EU zbog Slovenije ne možemo završiti ove godine"

Hvalio je Kalmeta pred studentima ljetne škole i HDZ za koji je kazao da je i dalje čvrsta stranka, iako su neki mislili da će se ona raspasti nakon Sanaderovog odlaska. Jadranku Kosor nazvao je pravim rješenjem u pravo vrijeme. "Predsjednica stranke vodi HDZ, ali i zemlju, u skladu s jasnim vizijama koje smo odavno zacrtali", kazao je Kalmeta, te najavio da će HDZ-ova Vlada uskoro ispuniti zacrtani cilj ulaska u Europsku uniju.

"Zbog slovenske blokade nećemo moći završiti pregovore do kraja godine, ali oni će biti završeni početkom 2010. Problemi sa Slovenijom su pred rješenjem i očekujemo da će taj spor uskoro biti okončan", kazao je Kalmeta i naglasio kako će zbog krize koja nas je pogodila iduća godina također biti teška, ali "već 2011. trebalo bi biti puno lakše".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara