Kambodžanci obilježavaju 30. obljetnicu zauzimanja Phnom Penha

Više od stotinu Kambodžanaca obilježilo je u nedjelju 30. obljetnicu datuma kad su Crveni kmeri zauzeli Phnom Penh na svečanosti u Choeung Eku, jednom od "polja smrti" gdje je stradalo 5000 osoba, žrtava genocida. L

Trideset budističkih svećenika - po jedan za svaku proteklu godinu od pada glavnog grada i dolaska na vlast režima Pola Pota - molilo je za žrtve, čije lubanje ostaju izložene na poprištu događaja. Neki preživjeli, većinom žene, potom su se prisjećali svojih bližnjih.

Svečanost kojoj je prisustvovalo više od stotinjak osoba organizirala je glavna oporbena stranka Sam Rainsy, a njezin čelnik Kong Korm ponovio je da se ne smije zaboraviti taj datum "radi poštivanja mrtvih" te "kako bi se reklo svijetu i Kambodžancima da ne dozvole više takav režim". "Moramo poštovati u potpunosti prava čovjeka", naglasio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prije 30 godina Crveni kmeri su zauzeli Phnom Penh deportirajući građane u ruralne zone i provodeći genocid koji je doveo do smrti 1,7 milijuna Kambodžanaca, žrtava pogubljenja, mučenja, gladi ili bolesti. Invazija vijetnamske vojske 1979. godine obilježava kraj režima Pola Pota.

Pol je umro u džungli 1998. godine, a desetak čelnika Crvenih kmera trebalo bi biti izvedeno pred sud.

(Hina) xbnš ymaš

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara