Kambodžanski hramovi u opasnosti

NAJSTARIJI kambodžanski hramovi, od kojih neki datiraju iz 5. stoljeća, izloženi su pohodima pljačkaša i širenju džungle, a ta osiromašena zemlja nema sredstava za njihovo održavanje.

Svjetski slavan kompleks hramova u Angkoru dragulj je u kambodžanskoj arheološkoj kruni, ali je sa svojih 800 godina starosti daleko od najstarijih hramova drevne kmerske civilizacije. Za ostalih tisuću hramova, Angkor sa svojom reputacijom znači i konkurenciju koja im odnosi nužno potrebna sredstva za održavanje.

´Potrebna nam je financijska i tehnička pomoć izvana jer su hramovi oštećeni i situacija je svakim danom sve gora. Doslovce strahujem da će uskoro nekome kamen iz hrama pasti na glavu´, izjavio je kambodžanski ministar kulture princ Sisowath Panara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kao jedino mjesto u Kambodži na popisu svjetske baštine UNESCO-a, Angkor godišnje guta između pet i deset milijuna dolara pomoći, što znači da ostalima ostaju mrvice i prepušta ih se na milost i nemilost pljačkašima i džungli.

Kompleks hramova u Preah Vihearu, smješten na sjeverozapadu zemlje u srcu nekadašnje kmerske države, kandidiran je za primanje pod zaštitu UNESCO-a u nastojanju da se u zemlju privuku nova sredstva za održavanje hramova. Zasad je, međutim, nepoznato kada će dospjeti na tu listu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara