Kanada uvela moratorij na dug zemljama pogođenim tsunamijem

KANADA je u četvrtak objavila moratorij na otplatu dugova azijskih država pogođenim katastrofalnim tsunamijem i najavila da će razgovarati s ostalim zemljama vjerovnicima o pružanju pomoći pogođenim područjima.

Ministar vanjskih poslova Pierre Pettigrew rekao je novinarima u Ottawi da će moratorij pomoći pogođenim azijskim državama da se suoče s krizom i dugoročnom obnovom.

Kanada se tako pridružila pozivu Europske unije da Pariški klub, odnosno 19 zemalja vjerovnika, razmotri pitanje duga tih zemalja na idućem sastanku 12. siječnja.

Pettigrew je izrazio nadu da će i Pariški klub slijediti primjer Kanade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prema njegovim riječima, dugovi sklopljeni bilateralnim sporazumima između vlada neće biti ukinuti, a moratorij na otplatu bit će na snazi sve dok bude trajala obnova.

Prema službenim podacima, Indonezija Kanadi duguje 588 milijuna kanadskih dolara, Šri Lanka 99 milijuna, Tajland 32,8 milijuna, Indija 237 milijuna, a ostale zemlje duguju manje iznose.

Kanadska vlada obećala je žrtvama potresa pomoć od 40 milijuna kanadskih dolara, a pokrajinske vlade obećale su dodatnih 18,3 milijuna.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara