Kanaderi ponovno nad Velebitom

Požar na Velebitu, kod mjesta Veliko Rujno, kraj Nacionalnog parka Paklenica koji je od jučer poslijepodne pod nadzorom danas će se uz pomoć kanadera pokušati ugasiti, izvijestio je jutros Državni centar za obavješćivanje.

Požar na Velebitu izbio je prije dva dana i to na sjeverozapadnom dijelu na djelomično miniranom terenu koji je gorio i prije desetak dana. Zbog nepristupačnog i dijelom miniranog terena gasitelji na zemlji su mogli gasiti samo po rubovima požara.

Požar su jučer gasila tri kanadera, oko 120 gasitelja iz JVP Zadra, pripadnika HV-a, DVD-a Starigrad, djelatnika N.P. Paklenica i građana kojima su voda i oprema prevoženi helikopterom. U poslijepodnevnim satima najprije je zaustavljeno širenje požara prema N.P. Paklenica, a potom je cijeli stavljen pod nadzor. Novo opožarena površina je oko 200 hektara trave, niskog raslinja i borove šume.

Gorjelo je i kod Nacionalnog parka Krka na području Miljevaca u zaseoku Ivić gdje se zapalilo 15 hektara trave, niskog raslinja i smreke. Zbog miniranog terena i nekoliko eksplozija požar se kontrolirao i gasio sa prometnica. Tijekom noći došlo je do slabljenja intenziteta požara pa je oko 6 sati lokaliziran.

Jugoistočno od Makarske na predjelu Volicija-Osejava jutros oko 7,50 sati izbio je požar koji je nakon manje od sata ugašen. Izgorjelo je oko 300 četvornih metara borove šume i niskog raslinja.

Na području Šibensko-kninske županije jučer je zabilježeno još 11 manjih požara u kojima su gorjeli trava i nisko raslinje, te deponiji smeća.

Sinoć oko 23 sata pod nadzor je stavljen požar u mjestu Konak kod Vrbovca. Gorjelo je na tri mjesta, a požar je zahvatio desetak hektara suhe trave, grmlja i rub šume.

Iz Državnog centra za obavješćivanje priopćili su da je kritično stanje s vodoopskrbom Daruvara i prigradskih naselja gdje je maksimalni kapacitet vodovoda trenutno oko 30 posto. Za sada nije uvedena redukcija vode, no potrošači se pozivaju na maksimalnu racionalizaciju i štednju.

Potrošačima koji se opskrbljuju vodom sa vodocrpilišta Torak preporučuje se prokuhavanje vode zbog promjene organoleptičkih osobina vode.

(Hina) pp soZnate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara