Kanađani otkrili srednjovjekovni šarm Hrvatske

MONTREALSKI "Gazzete" tek je jedan u nizu stranih medija koji su očigledno ostali sasvim očarani našim prirodnim ljepotama. "Nema ljepšeg osjećaja od šetnje po dubrovačkim zidinama u vrijeme zalaska sunca." - tvrdi kanadski turistički vodič.

Njegove riječi natjerale su mnoge da se upute na našu obalu. Tako su se iz "Gazzete" odlučili i sami uvjeriti u mističnu ljepotu i neistraženu prirodu koja okružuje, sad već, svjetski poznata odredišta poput Dubrovnika, Splita ili Pule.

Prva postaja bile su goleme, srednjovjekovne dubrovačke zidine duge dva kilometra, koje poput stražara čuvaju grad-biser i pravu prijestolnicu elitnog turizma. "Pogled vam na jednu stranu tek neznatno skrene rublje obješeno na prozorima starih, autohtonih kuća, da biste odmah nakon toga na drugoj strani začuli zavodljiv zvuk crkvenih zvona, koji dopire iz savršeno očuvanih gotičkih i renesansnih crkvica. Čitava povijest savršeno se uklapa u moderan život Dubrovnika i njegovih ljubaznih stanovnika. Sa zidina ćete vidjeti i nasmijanu mladež kako sa stijena skače u kristalno čisto more, ali i goleme luksuzne jahte na pučini koje pokazuju put do najljepših i najskrivenijih uvala." - piše kanadski list. 

"Onaj tko želi vidjeti raj na zemlji svakako bi trebao posjetiti Dubrovnik." - izjavio je još 1929. slavni George Bernard Shaw prilikom posjete našem gradu.

Tome bi Kanađani dodali tek: "...posjetite Hrvatsku."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije Dubrovnik usamljen u svojoj srednjovjekovnoj ljepoti. Većina gradova južne Dalmacije okružena je starim zidinama, koje plijene poglede i pobuđuju maštanja.

10 godina prošlo je od krvavog sukoba koji je razorio gotovo čitavu zemlju. Više je Hrvatska patila duhovno, pa je zbog toga bilo potrebo neko vrijeme da se vrati na mjesto koje joj i pripada.

U svibanjskom broju Lonley Planeta, ova čarobna mediteranska zemlja sasvim je zasluženo proglašena najatraktivnijom svjetskom destinacijom. Dioklecijanova palača u Splitu, rimski amfiteatar u Puli, šibenka katedrala Sv. Jakova ili grad-spomenik na otoku Čiovu samo su neke od brojnih znamenitosti u kojima možete uživati.

Hrvatsku će ovog ljeta pohoditi čak 8 milijuna posljetitelja, što je pravi dokaz da se nekadašnji turistički boom može i mora ponoviti.

"Došlo je vrijeme da poslušamo savjet Bernarda Shawa." - tvrde iz Gazzete.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara