Kanadska ministrica podržala Trudeaua oko korupcijskog skandala

Kanadska ministrica podržala Trudeaua oko korupcijskog skandala
Foto: EPA

KANADSKI premijer Justin Trudeau danas je dobio javnu potporu ministrice vanjskih poslova Chrystie Freeland oko korupcijskog skandala s inženjersko-građevinskom tvrtkom SNC-Lavalin te je trenutno smanjen pritisak iz redova njegove vlastite Liberalne stranke da bude smijenjen, dok ga oporba poziva da podnese ostavku.

Liberalni premijer teško je pogođen optužbama bivše ministrice pravosuđa Jody Wilson-Raybould da je od vladinih dužnosnika primala "prikrivene prijetnje" i bila pod pritiskom da se pobrine da spomenuta tvrtka ne završi na sudu zbog optužbi za korupciju.

Ona je, kako tvrdi, u rujnu izvijestila premijera da se na nju vrši pritisak da pomogne SNC-Lavalinu da izbjegne suđenje za podmićivanje libijskih dužnosnika, no našla se i na udaru samog Trudeaua.

Kod liberala vlada velika zabrinutost

"Premijer i njegovi glavni pomoćnici su na brojnim sastancima i u telefonskim pozivima tražili da spasim SNC-Lavalin jer bi suđenje rezultiralo gubitkom radnih mjesta, ali i gubitkom potpore u Quebecu", kazala je Wilson-Raybould pred parlamentarnim Odborom za pravosuđe.

Trudeau to odlučno negira, a u pomoć mu je pritekla i Freeland koja je kazala da je "100 posto sigurna da premijer ne bi nikada primijenio neprimjeren pritisak".

Na Freeland se inače gleda kao na moguću Trudeauovu nasljednicu.

Dužnosnik Liberalne stranke, koji je želio ostati anoniman, potvrdio je da u stranci vlada "velika zabrinutost bez presedana".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara