Kanadski premijer otpustio veleposlanika u Kini zbog Huaweija

Kanadski premijer otpustio veleposlanika u Kini zbog Huaweija
Foto: EPA

KANADSKI premijer Justin Trudeau je u subotu, u potezu bez presedana, rekao da je otpustio kanadskog veleposlanika u Kini koji je izazvao političku senzaciju komentarima o slučaju izručenja financijske direktorice Huaweija Meng Wanzhou. 

John McCallum osramotio je Trudeauovu liberalnu vladu rekavši da bi Meng Wanzhou mogla imati jake argumente protiv toga da bude izručena Sjedinjenim Državama.

Oporbeni zastupnici i bivši veleposlanici optužili su McCalluma za neprihvatljivo političko miješanje u taj slučaj koji je jako naštetio odnosima između Kanade i Kine.

Meng, kći osnivača Huaweija, uhićena je u Vancouveru prošli mjesec na zahtjev SAD-a zbog navodnog kršenja američkih sankcija Iranu.

Oslobođena je uz jamčevinu prošli mjesec, a na vankuverskom sudu će se pojaviti 6. veljače.

Kina je nakon toga pritvorila dva kanadska državljanina na temelju optužbi za kršenje nacionalne sigurnosti, a trećeg je osudila na smrtnu kaznu zbog krijumčarenja droge.

"Prošle noći zatražio sam i prihvatio ostavku Johna McCaluma na dužnosti kanadskog veleposlanika u Kini", rekao je Trudeau ne objašnjavajući razloge.

Diplomati i stručnjaci kazali su kako je to prvi slučaj da je otpušten neki kanadski veleposlanik.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara