Kandidat za predsjednika CDU-a želi odgodu potpisivanja Marakeškog sporazuma

Kandidat za predsjednika CDU-a želi odgodu potpisivanja Marakeškog sporazuma
Foto: EPA

JEDAN od kandidata za funkciju predsjednika Kršćansko-demokratske unije (CDU) Jens Spahn, traži odgodu potpisivanja Migrantskog sporazuma Ujedinjenih naroda, tzv. Marakeškog sporazuma, kako bi stranka na svom kongresu početkom prosinca imala vremena prvo raspraviti i glasati o ovom spornom dokumentu.

Treba odgoditi potpisivanje dok sva pitanja nisu razjašnjena

„Sva pitanja u vezi ovog sporazuma koja muče građane moraju biti otvoreno diskutirana“, rekao je Spahn u razgovoru za dnevnik Bild am Sonntag te zaključio da, ako sva pitanja ne budu razjašnjena, potpisivanje treba odgoditi do daljnjega. On je kritizirao dosadašnji odnos savezne vlade, u kojoj on obnaša funkciju ministra zdravstva, prema temi Globalnog sporazuma o regulaciji migracija.

„Zbog toga što se nismo otvorili za raspravu o ovoj temi stječe se dojam kod građana da nešto želimo sakriti i to šteti samom sporazumu“, rekao je Spahn. On je zatražio da se na stranačkom kongresu glasuje o tomu treba li prihvatiti sporazum o migracijama ili ne.

Spahn je već kritizirao Merkel

Spahn je dodao kako je to bilo vidljivo i tijekom rasprave o Transatlantskom trgovinskom sporazumu TTIP koji je zbog pregovora koji su se odvijali u tajnosti naišao na nepovjerenje kod građana. Jens Spahn predvodi konzervativno krilo CDU-a i jedan je od otvorenih kritičara izbjegličke politike Angele Merkel. CDU se u saveznoj pokrajini Saska-Anhalt, jučer na svojoj sjednici, založio za to da njemačka vlada odbije potpisati sporazum o migracijama.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara