"Kao Amerikanac, želim se ispričati ostatku svijeta jer je moja zemlja izabrala Trumpa"

"Kao Amerikanac, želim se ispričati ostatku svijeta jer je moja zemlja izabrala Trumpa"

Foto: FAH

DOPISNIK portala The Independent, Thomas Chalmers McLaughlin, u nedavnom članku ukazuje na posljedice izbora američkog predsjednika. U nastavku prenosimo dijelove njegovog članka.

"Nisam političar, niti imam moći ili utjecaja. Profesor sam na koledžu koji predaje istraživanje, etiku i važnost društvene radne prakse u svijetu koji se mijenja. Ne radim za vrhunsko sveučilište, niti bi me zvali na intervjue ili smatrali stručnjakom za američke odnose ili diplomaciju.

Malo sam putovao po Češkoj i Finskoj, predavao u Indiji i proveo neko vrijeme u dijelovima Europe i Azije. No, ni to me ne čini stručnjakom. Pa zašto bi onda moja isprika bila bitna? Poigravanje činjenicama stoljećima je uobičajeno u američkoj politici, ali u Sjedinjenim Američkim Državama u kojima živim danas poštenje je postalo prava rijetkost. To je naša krivnja, i zato se ispričavam."

Trump predstavlja sve

"Ispričavam se zbog ponašanja svoje zemlje. Rado bih ga ograničio samo na našeg predsjednika Donalda Trumpa, ali mi smo ga izabrali, pa nas predstavlja, a njegove nas riječi i postupci sramote.

Nimalo se ne slažem s njim. Destruktivan je, opasan i možda mentalno bolestan. Sa svima se posvađao i neprestano laže. Površan je, ne želi učiti, voditi, ni priznati pogreške. A ipak smo ga izabrali.

Kao kolektiv, mi smo tako dodatak svemu što kaže i učini. Dodatak smo njegovu prozivanju svjetskih vođa, naguravanju s njima, omalovažavanju i izdaji.

Ispričavam se za nazadnu politiku u vezi s imigracijom, slobodnom trgovinom, globalnim građanstvom te čak i osnovnom dobrom voljom. Amerika koju volim i poznajem bolja je od toga. Tu ideje mogu cvjetati i o njima se može raspravljati, nude se raznolika mišljenja u okviru rasprava međunarodne politike. No izabrali smo predsjednika koji ne vjeruje u to.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ispričavam se na polarizaciji SAD-a. Gdje je rasa i dalje problem koji nismo riješili od građanskog rata u 1860-ima. Trump poznaje tu slabost i iskorištava našu borbu u vezi s pitanjima rase koji postoje stoljećima te rasne podjele ubacuje u sve svoje političke odluke.

No polarizacija se protegla i na pitanja političara koji smiju i ne smiju posjećivati SAD, politike koje mogu i ne mogu funkcionirati u SAD-u, čak i na članove obitelji iz drugih zemalja koji smiju posjećivati SAD. Iako se ne slažem s tim, izabrali smo ga za predsjednika.

Ispričavam se zbog ideja "mi protiv njih" i " Amerika na prvom mjestu". To razmišljanje iz 18. stoljeća stvara podjele, sumnju i sukobe, a ne prepoznaje dobrobit strane robe i uslužnih radnika ili kulturne razmjene, niti poštuje važnost međunarodnih perspektiva, promjena u kulturi i u nama."

Dvostruki simbolizam

"Američki državnik Ben Franklin možda je bio u pravu kada je rekao da putovanje mudroga čovjeka čini boljim, a budalu gorim. No, izabrali smo upravo takvu budalu, neputnika koji vrijednost ne vidi ni u čemu osim u samopromociji.

Ispričavam se, ali nadam se da netko u svijetu ipak vidi što bi SAD mogao biti te da simbol na američkoj putovnici, onaj s bjeloglavim orlom koji drži maslinovu grančicu jednom nogom, a strelice drugom, ima šire značenje od rata suprotstavljenog miru.

Taj je simbol i mali pokušaj nevažnih, običnih ljudi da pokažu da možemo biti zemlja pokajničkih i refleksivnih građana. Da možemo izabrati nekoga tko je ograničene perspektive i širi mržnju i kaos, ali i da možemo pogledati drugu nogu, onu s maslinovom grančicom i znati da, iako se možemo ispričati, moramo i priznati koga smo izabrali.

Tako možemo pronaći utjehu u prijateljima diljem svijeta koji mogu prihvatiti našu ispriku i nadati se budućoj Americi - koja će biti pouzdana i iskrena", zaključuje McLaughlin za The Independent.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara