Kao da ekonomska kriza nije dovoljna: vrh MMF-a potresao novi seks-skandal

Kao da ekonomska kriza nije dovoljna: vrh MMF-a potresao novi seks-skandal

MEĐUNARODNI MONETARNI FOND (MMF) otvorio je istragu nad svojim direktorom Dominiqueom Strauss-Kahnom zbog sumnje da je imao aferu sa službenicom.

Glasnogovornik MMF-a William Murray u svom priopćenju nije htio iznijeti detalje. Jedino je izjavio kako se sumnja kako je Strauss-Kahn imao intimnu vezu s Piroskom Nagy, bivšom uposlenicom MMF-a iz Odjela za Afriku, koja je inače udana.

U Washingtonu je priopćeno kako je istraga pokrenuta na inicijativu doajena institucije, Shakoura Salaana koji u odboru MMF-a predstavlja Egipat i druge arapske zemlje.

Nagy, koja je odrasla u Mađarskoj, udana je za bivšeg dužnosnika MMF-a i predsjednika argentinske središnje banke Maria Blejera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Strauss-Kahn, prema pisanju Wall Street Journala, negira kako je zloporabio položaj u svezi vezi s "incidentom koji se zbio u njegovom privatnom životu siječnja 2008. godine".

Pozivajući se na nekoliko osoba upućenih u slučaj, njujorški list prenosi kako se Strauss-Kahn od prosinca 2007. udvarao Nagyjevoj što je dovelo do intimne korespondencije preko E-mailova. Ona je rezultirala početkom godine dovela do fizičke veze tijekom jedne ekonomske konferencije u Europi. Veza je prekinuta kada je Blejer otkrio kompromitirajuće E-mailove.

Istraga se provodi kako bi se utvrdilo je li Nagyno napuštanje MMFa u kolovozu bilo povezano s aferom. Nagy trenutno radi u Europskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD) gdje je zadužena za Gruziju.

59-godišnji Strauss-Kahn, bivši ministar financija u francuskoj socijalističkoj vladi, poznat je kao zagovornik neoliberalne ekonomske politike te je oženjen za popularnu TV-novinarku Anne Sinclair.

Afera u koju se upetljao direktor MMF-a se odigrava ne samo usred ekonomske krize koja je prisilila tu organizaciju da spašava ekonomije kao što su Island, Mađarska i baltičke zemlje, nego i 15 mjeseci nakon što je njegov prethodnik Paul Wolfowitz bio prisiljen podnijeti ostavku zbog intimne afere sa svojom uposlenicom Shaom Rizom.

R.R.

Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara