Kaos na Heathrowu - tisuće putnika zaglavilo na aerodromu

KAOS je najbolja riječ kojom se može opisati stanje na najvećem londonskom aerodromu Heathrow na kojem već drugi dan traje štrajk osoblja najveće britanske zračne kompanije British Airwaysa.

Problemi za British Airways počeli su u četvrtak kada su zaposlenici na prtljazi i ostalo zemaljsko osoblje stupili u štrajk u znak solidarnosti sa zaposlenicima lanca restorana za brzu prehranu Gate Gourmet, dobavljača BAW-a.

Prijevoznik je jučer zbog štrajka bio prisiljen otkazati preko 100 prekooceanskim i međunarodnih letova, zbog čega je oko 15.000 putnika moralo otkazati svoje planove. British Airways je svim putnicima obećao osigurati ili alternativne letove ili povrat novca od kupljenih karata.

Budući da se radi o jednoj od najvećih svjetskih kompanija, štete nastale štrajkom vrlo su velike, a sama kompanija do kraja dana će zabilježiti 500-njak otkazanih letova.

Broj poremećenih konekcijskih letova mogao bi biti daleko viši, a prema nekim procjenama, čak 70.000 putnika je zbog štrajka moralo otkazati svoj let, ili prenoćiti na aerodromu i okolnim hotelima i čekati alternativni let.

Na Heathrowu trenutno vlada gužva izazvana neplaniranim "kampiranjem" tisuća putnika, a kako je i za očekivati, putnici su redom nezadovoljni razvojem situacije. Kompanija je priopćila kako očekuje da do kraja dana uopće neće biti letova, a njihove putnike preuzimaju druge manje kompanije.

BAW je priopćio kako je oko 4.000 putnika u noći sa četvrtka na petak smješteno u razne londonske hotele, dok ih je oko tisuću noć provelo na terminalima 1 i 4 zračne luke Heathrow. Procjenjuje se da se tijekom noći oko 10.000 putnika vratilo svojim kućama zbog otkazanih letova.

Iako traje tek drugi dan, nesumnjivo je da će štrajk, zbog velikog broja otkazanih letova i troškova smještaja putnika, izazvati velike štete u poslovanju britanskog prijevoznika, a sigurno je da će negativan utjecaj imati i neželjena reklama koju je BAW dobio ovim štrajkom.

(Foto: HRT)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara