Kaos u Barceloni: Stotine tisuća na ulici, Indexova reporterka upala u stampedo

Kaos u Barceloni: Stotine tisuća na ulici, Indexova reporterka upala u stampedo
Foto: Index

HRVATSKO ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je hrvatske državljane na oprez prilikom putovanja u Kataloniju gdje se peti dan održavaju prosvjedi zagovornika nezavisnosti protiv presuda njihovim liderima.

"Hrvatskim državljanima savjetujemo povećani oprez u Barceloni i drugim mjestima u Kataloniji. Savjetujemo izbjegavanje područja demonstracija, oprez u blizini velikih okupljanja ili prosvjeda, praćenje lokalnih medija, mogućnost alternativnih prijevoznih sredstava, svijest o neposrednom okruženju, informiranje prijatelja i obitelji o svojoj sigurnosti", navedeno je u obavijesti.

Više stotina tisuća ljudi na ulicama

U Kataloniji, sa 7,5 milijuna stanovnika, u petak se održava opći štrajk na poziv sindikata koji zagovaraju nezavisnost od Španjolske. Tisuće prosvjednika stigli su u Barcelonu gdje će predvečer u masovnom okupljanju zatražiti puštanje na slobodu zatvorenih katalonskih dužnosnika.

"Sloboda političkim zatvorenicima", viču tisuće na ulicama Barcelone noseći zastave koje simboliziraju samostalnost.

Na ulicama povremeno dolazi do nereda, a u jednom stampedu našla se Indexova reporterka Marina Harapin.

Španjolski premijer Pedro Sánchez i španjolski ministar unutarnjih poslova Fernando Grande-Marlaska rekli su u petak na konferencijama za medije u Bruxellesu i Madridu kako se turisti ne trebaju bojati za sigurnost te bez problema mogu posjetiti Barcelonu i druge katalonske gradove.

Odnos Madrida i Barcelone zaoštrio se nakon što je u ponedjeljak Vrhovni sud u Madridu osudio devetero katalonskih dužnosnika na zatvorske kazne od 9 do 13 godina zbog organiziranja referenduma o nezavisnosti 2017. godine koji je bio zabranio ustavni sud i posljedičnog proglašenja republike Katalonije. Osuđeni su zbog poticanja stanovništva na ustanak i trošenja javnog novca za organiziranje zabranjenog referenduma.

To je potaknulo nasilne prosvjede tijekom kojih u posljednja četiri dana bilo ozlijeđeno oko 300 osoba, postavljane su barikade i paljeni kontejneri za smeće, a na policiju bacani molotovljevi kokteli. Policija je uzvratila palicama i oruđem za rastjerivanje mase.

Premijer ne želi uvesti izvanredne mjere

Španjolski premijer Pedro Sánchez ponovio je kako zasad ne razmatra uvođenje izvanrednih mjera u Kataloniji.

"Španjolska, kao socijaldemokratska pravna država, ima sve zakone kako bi osigurala suživot i red. Onaj tko krši zakone prije ili kasnije će za to odgovarati. Neka nitko ne sumnja u to", rekao je Sánchez na konferenciji za medije u Bruxellesu nakon sastanka Europskog vijeća.

"No potrebno je proporcionalno odgovoriti. Pokazat ćemo demokratsku čvrstinu i osigurati suživot", dodao je odbacivši zahtjeve oporbene desnice o preuzimaju direktnog upravljanja nad autonomnom pokrajinom.

"U Španjolskoj nitko nije kažnjen zbog ideja, samo zbog kršenja zakona. Svatko može slobodno izražavati svoja mišljenje i stavove", izjavio je Sánchez.

"Nasilnici su identificirani. Neće biti nekažnjavanja za nerede prošlih dana u katalonskim gradovima", istaknuo je premijer. 

Upitan za sigurnost posjetitelja u Barceloni, jednom od najposjećenijih gradova u Europi, odgovorio je: "To je očito. To je danas rekao ministar unutarnjih poslova, koji najbolje zna što se ondje događa."

Ministar Fernando Grande-Marlaska ujutro je na konferenciji za medije u Madridu rekao da se posjetitelji ne trebaju bojati za sigurnost jer su nasilje izazivale male skupine na određenim mjestima.

Poznata katedrala zatvorila svoja vrata

U petak je katedrala Sagrada Familia, jedno od najposjećenijih mjesta, morala privremeno zatvoriti ulaz nakon što su se prosvjednici okupili ispred ulaza i blokirali prilaz. Više prometnica blokirano je u Barceloni. Stranke za nezavisnost pozvale su prosvjednike na mirna okupljanja. Tijekom večeri se očekuju stotine tisuća osoba.

"Katalonsko društvo je danas podijeljeno, postoji fraktura. To nije jedan narod, to je pluralno društvo. Jedan dio stanovništva ne želi nezavisnost, ta dva dijela stanovništva moraju međusobno razgovarati", naglasio je Sánchez.

Upitan kako su na aktualnu situaciju reagirali lideri ostalih 27 država EU-a, s kojima se sastao u petak u Bruxellesu, odgovorio je: "Ostali lideri iskazali su interes nakon medijskog izvještavanja o vandalskom ponašanju, ništa više od toga. Jako sam zadovoljan radom našeg ministarstva i konzulata koji su prošlih dana objašnjavali situaciju stranim diplomatima."

Osvrnuvši se na europske teme Sánchez je rekao kako je sretan zbog "dogovora o uređenom Brexitu". "Za Španjolsku je Gibraltar osjetljiva tema pa ćemo uskoro s Ujedinjenim Kraljevstvom početi bilateralne pregovore o tom pitanju", rekao je o britanskom poluotoku na jugu Španjolske na koji prava polažu i London i Madrid.

Sánchez je rekao kako je Španjolska suspendirala prodaju oružja Turskoj čime se pridružila nekim drugim članicama koje su to učinile još ranije. Poručio je i kako Sjeverna Makedonije i Albanija "moraju imati perspektivu za proširenje EU-a" te da će se o tome još razgovarati među članicama EU-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara