Kaos u Prištini, gorjela zgrada vlade, policija se sukobila s prosvjednicima: Ima ozlijeđenih i uhićenih

Kaos u Prištini, gorjela zgrada vlade, policija se sukobila s prosvjednicima: Ima ozlijeđenih i uhićenih

Foto: Hina

U NEREDIMA koji su izbili tijekom prosvjeda pristaša oporbe u Prištini ozlijeđeno je najmanje 15 osoba, među kojima dvoje novinara, a policija je privela 24 prosvjednika, potvrdili su službeni izvori u Prištini.

Pristaše kosovske oporbe su popodne, tijekom prosvjeda protiv primjene bruxelleskog sporazuma s Beogradom, te razgraničenja s Crnom Gorom, tražile ostavku vlade premijera Ise Mustafe, zasipajući zgradu vlade kamennjem i molotovljevim koktelima.

Prosvjednici su, uz transparente protiv sporazuma s Beogradom i Podgoricom, nosili i zastave Oslobodilačke vojske Kosova (UCK), SAD-a i Albanije, uzvikujući parole protiv vlade, premijera Mustafe i zajednice srpskih općina koju je kosovska vlada prihvatila bruxelleskim sporazumom.

"Ozlijeđeno je 10 policajaca, troje prosvjednika i dvoje novinara", navode prištinski mediji glasnogovornika policije Bakija Kelanija.

Policija je, kako je rekao Kelani, procijenila da je na prosvjedu bilo oko 8.000 ljudi, dok oporba tvrdi da ih je sudjelovalo između 70 i 100 tisuća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako prenose mediji, dvojica pripadnika specijalnih policijskih postrojbi kosovske policije zahvaćena su vatrom kad su na njih bačeni molotovljevi kokteli, dok je jedan ozlijeđen kamenom.

Tijekom prosvjeda izazvan je manji požar na zgradi kosovske vlade koja je zasuta kamenjem i molotovljevim koktelima, ali se stanje oko 16 sati prividno smirilo nakon što su kosovska predsednica Atifete Jahjaga i jedan od vođa oporbe, Ramush Haradinaj, pozvali prosvjednike da se smire i raziđu.

Oko 17 sati grupa prosvjednika se, međutim, pokušala probiti u središte grada, što je policija spriječila vodenim topovima.

U prosvjedima je sudjelovalo nekoliko tisuća ljudi protiveći se bruxelleskom sporazumu Beograda i Prištine, te sporazumu kosovske vlade o granici s Crnom Gorom. Prosvjedima se osporava sporazum Prištine i Beograda koji, među ostalim, daje veće lokalne ovlasti srpskoj manjini . Prosvjednici su tražili i ostavku vlade Ise Mustafe i povlačenje potpisa sa sporazuma o formiranju Zajednice srpskih općina na Kosovu, te sporazuma o demarkaciji granice sa Crnom Gorom.

Vođe oporbe Ramush Haradinaj i Fatmir Limaj najavili su da će prosvjedi trajati "sve dok ne padne koalicijska vlada" Demokratske partije Kosova Hashima Thacija i Demokratskog saveza Kosova Ise Mustafe.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara