KAOS U SAD-U Ekstremni desničari i rasisti divljaju ulicama, auto se zabio u pješake, jedna osoba poginula

KAOS U SAD-U Ekstremni desničari i rasisti divljaju ulicama, auto se zabio u pješake, jedna osoba poginula

Screenshot: YouTube/ CNN

VELIKI neredi tijekom subote podigli su američku policiju na noge. Prosvjedi rasista i ekstremnih desničara, koji su u subotu tijekom dana održani u Virginiji, postali su nasilni.

Tamošnja policija objavila je kako je nekoliko civila ozlijeđeno u neredima koji su nastali nakon što je policija odlučila rastjerati nasilne demonstrante. Jedan automobil uletio je među okupljene protuprosvjednike. Kako piše CNN, jedna osoba je poginula, a 19 ih je ozlijeđeno.

Guverner Virginie proglasio je izvanredno stanje, a policija se sukobila sa stotinama demonstranata u Charlottesvilleu.

Razlog za masovne prosvjede je činjenica što su vlasti odlučile ukloniti kip generala Roberta E. Leeja, a zbog toga su tisuće ljudi izašle na ulicu i pjevali rasističke pjesme.

Neki od prosvjednika su imali štapove, palice i štitove. Drugi su pak na glavama imali kacige, a bilo je dosta onih koji su u rukama imali baklje. S bakljama su još sinoć šetali oko obližnjeg sveučilišta.

Spomenici u čast Leeju i drugim čelnicima Konfederacije, gubitničke strane u krvavom Američkom građanskom ratu koji je trajao od 1861. do 1865., postali su točka prijepora u Sjedinjenim Državama. Mnogi od njih već su uklonjeni ili preseljeni, dok ostalima, poput Leeju u Charlottesvilleu, gradu u središtu Virginije, prijeti slična sudbina, piše dpa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Protivnici tih spomenika tvrde da oni predstavljaju mračna poglavlja američke povijesti u kojima je ropstvo bilo legalno, a rasizam norma. Drugi smatraju kako je micanje spomenika poput uklanjanja dijela povijesti, te ističu da oni odaju počast samo pojedincima.

Leejev spomenik u Virginiji izgrađen je 1924. i jedan je od mnogih simbola Konfederacije postavljenih godinama nakon Američkog građanskog rata, prenosi dpa.

Američki predsjednik Donald Trump pozvao je Amerikance da nadiđu mržnju i netrpeljivost kako bi spriječili takve nasilne prosvjede.

"Najstrože osuđujemo ovaj nečuveni izljev mržnje, netrpeljivosti i nasilja s mnogo strana", poručio je novinarima na svom golf terenu u New Jerseyu, prenosi Reuters.

"SVI se moramo ujediniti i osuditi sve što mržnja predstavlja. U Americi nema mjesta za ovakvo nasilje. Budimo svi kao jedno", napisao je američki predsjednik na svom Twitter profilu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara