Kapetan Dragan: Montirali su mi postupak iz šovinističkih pobuda

Kapetan Dragan: Montirali su mi postupak iz šovinističkih pobuda

Foto: FAH

DRAGAN VASILJKOVIĆ, ozloglašeni kapetan Dragan, u petak je komentirajući zahtjev Državnog odvjetništva da mu se produlji boravak iza rešetaka, kazao sucu Vladimiru Živaljiću, predsjedniku optužnog vijeća splitskog Županijskog suda, da bi ga trebalo pustiti na slobodu jer je žrtva montiranog postupka.

"Pustite me, ovaj su mi postupak montirali iz šovinističkih pobuda", kazao je Vasiljković, nakon čega ga je sudac Živaljić upozorio da ne vrijeđa sud.

Razarao i ubijao po pet točaka optužnice

Vasiljković je istog dana optužen u pet točaka optužnice za teška kaznena djela, ratni zločin nad civilima i ratnim zarobljenicima tijekom rata na okupiranim područjima. Terete ga za razaranja i ubijanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njegov stav kako se radi o montiranom procesu nije novijeg datuma. Naime, Vasiljković je još 2009. godine, kada su ga u Australiji pustili iz pritvora, kazao kako se nada da neće biti izručen Hrvatskoj jer je naš pravosudni sustav javno proglašen korumpiranim i šovinističkim. Tada je Vasiljković kazao kako je odluka australskog suda veliki šamar za Hrvatsku, ali posve zaslužen jer ništa od onoga za što ga terete nije istina.

Kapetan bi pobjegao iz Hrvatske i da je sudu uplatio pet milijuna kuna? 

Ipak, kolo sreće se koju godinu kasnije okrenulo te je Vasiljković u srpnju 2015. godine konačno ipak izručen Hrvatskoj.

U petak je predložio da mu se umjesto istražnog zatvora odredi mjera opreza, ili oduzimanje putovnice ili odredi jamčevina u visini o pet milijuna kuna, što je vijeće suca Živaljića odbilo računajući kako bi i dalje unatoč položenom novcu postojala realna opasnost od bijega kapetana Dragana, koji ima srbijansko i australsko državljanstvo.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara