Kapetan i prvi časnik iranskog tankera uhićeni u Gibraltaru

Kapetan i prvi časnik iranskog tankera uhićeni u Gibraltaru
Ilustracija: EPA

POLICIJA britanskog teritorija Gibraltara uhitila je kapetana i prvog časnika iranskog naftnog tankera Grace 1 i sumnjiči ih da su prekršili sankcije protiv Sirije, navela je u četvrtak policija. 

Uhićenja su uslijedila nakon sve većih napetosti s Teheranom, jer London optužuje iranske brodove da su u srijedu navečer pokušali blokirati jedan britanski tanker u Hormuškom tjesnacu.

Dvojicu indijskih časnika preslušavaju u glavnom stožeru policije malog britanskog teritorija na krajnjem jugu Španjolske, objasnila je policija u priopćenju.

Glasnogovornik je rekao da oni za sada još nisu optuženi.

Pretražili brod pa ih uhitili 

Uhićenja su provedena u četvrtak nakon pretraživanja broda u sklopu kojih su dokumenti i elektronički aparati zaplijenjeni i analizirani, nastavlja policija u priopćenju.

Brod dug 330 metara kapaciteta 2 milijuna barela, Grace 1 su 4. srpnja zaustavile policija i carina Gibraltara uz sudjelovanje britanske Kraljevske mornarice.

Vlasti Gibraltara smatraju da je brod trebao isporučiti naftu Siriji, kršeći europske sankcije režimu Bašara al-Asada.

Vlasti mogu zadržati brod 14 dana, odnosno do 19. srpnja. Zadržavanje se može produžiti do 90 dana.

Iran je upozorio da se zadržavanjem tankera krši međunarodno pravo i kazao da se radi o nekoj vrsti pomorskog piratstva te da taj tanker nije plovio prema Siriji.

Rohani najavio posljedice

Iranski predsjednik Hasan Rohani rekao je u srijedu da će se Britanija suočiti s "posljedicama" zbog zapljene iranskog naftnog tankera. 

Britanska vlada je u četvrtak navela da su iranski brodovi pokušali u srijedu navečer spriječiti prolaz jednom britanskom tankeru u Hormuškom tjesnacu.

Iran je odmah demantirao bilo kakav sukob i tvrdi da u "posljednja 24 sata nisu imali nikakav incident sa stranim brodovima u Hormuškom tjesnacu pa također ni s britanskim", navela je Revolucionarna garda u svom priopćenju. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara