Kaptol i službeno potvrdio: Kardinal Bozanić odlazi u Jasenovac i Gradišku Staru

Tekst: I.Ć.
Foto: Goran Mehkek (Cropix)

SLUŽBENI Kaptol potvrdio je kako će po prvi puta Nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić posjetiti mjesto bivših koncentracijskih logora za vrijeme Drugog svjetskog rata Jasenovac i Staru Gradišku. Taj povijesni korak za Crkvu u Hrvata koja je godinama, točnije već 64 godine izbjegavala odlazak na područje bivših koncentracijskih logora iz Drugog svjetskog rata dok je isto vrijeme "prvu svećeničku ligu" slala u Bleiburg upakirala je kao hodočašće u spomen žrtvama-svećenicima.

"Na nadbiskupijskoj će razini biti organizirano svećeničko hodočašće u kojemu će posebno mjesto imati svijetli likovi svećenika koji su svojom žrtvom i svjedočanstvom vjernosti Kristu i Crkvi kroz razne nedaće u daljoj i bližoj prošlosti ostali istinsko nadahnuće novim naraštajima", stoji u obavijesti Nadbiskupskoga duhovnog stola koju prenosi Ured za odnose s javnošću Zagrebačke nadbiskupije.

Isto tako u obavijesti se može saznati i kako će u posjet osim kardinala Bozanića ići i pomoćni biskupi te svećenici Zagrebačke nadbiskupije. Hodočašće će biti organizirano u četvrtak, 24. rujna 2009. godine.

"Svećenici će pohoditi Staru Gradišku, nekadašnje mjesto stradavanja i zatočeništva ali i sadašnje mjesto izgradnje nove crkve, zatim Jasenovac, župnu crkvu i spomen-područje koncentracijskog logora te, na kraju, Petrinju, gdje će u novoj crkvi, koja je izgrađena na mjestu do temelja porušene župne crkve u agresiji na Hrvatsku, u svećeničkome zajedništvu slaviti euharistiju", doznaje se iz proglasa.

Posjet, kardinala Bozanića, koji kasni već 64 godine prethodila je posjeta u travnju kada su Jasenovac službeno pohodili predsjednik Hrvatske biskupske konferencije đakovački i srijemski nadbiskup i metropolit msgr. Marin Srakić posjetio Spomen-područje Jasenovac. S njim su bili i požeški biskup msgr. Antun Škvorčević, srijemski biskup msgr. Đuro Gašparović i pomoćni biskup đakovački Đuro Hranić.

Nadbiskup Srakić tada je naglasio kako je Jasenovac zapravo "ljaga za hrvatski narod".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara