Kaptol nemoćan pred "tetom Jelenom"

JELENA BRAJŠA, koju štićenici Brezovice zovu "teta Jelena", već je 39 godina ravnateljica Caritasa Zagrebačke nadbiskupije. Iako su mnogi nezadovoljni njezinim načinom rada te njenim odnosom prema zaposlenicima, malo je moguće da će odstupiti. Za vrijeme kardinala Franje Kuharića pokušalo ju se smjeniti, ali bez uspjeha. Kardinal Josip Bozanić danas je također nemoćan.

Nakon školovanja u Beču, Parizu i Lurdu tadašnjem zagrebačkom nadbiskupu dr. Franji Šeperu 1966. godine Brajša se ponudila za službu u Crkvi, a on joj je predložio organiziranje Caritasa ili predavanje vjeronauka. Brajša je izabrala Caritas.

Glavna odrednica za budući rad, kako piše Večernji list, bio je 29. lipnja 1969. kada je neka trudnica pokucala na Caritasova vrata, te desetak dana kasnije kada je pred vratima pronašla napušteno dijete.

Do danas je Caritas zbrinuo oko 4300 djece. Ta ustanova u Zagrebu zapošljava oko 260 djelatnika, ima 33 kuće i objekte u kojima je smješteno oko 400 djece te 200 odraslih.

Inače, Jelena Brajša poznata je kao vrlo autoritativna osoba koja sama donosi sve odluke u Caritasu te bez njenog znanja i odobrenje nije moguće ništa učinuti. S druge strane, njoj formalno nadređeni, Kaptol na čelu s kardinalom Josipom Bozanićem gotovo ništa ne zna o njenom radu.

Zadnjih godina Brajšine loše menadžerske sposobnosti sve više dolaze do izražaja, ozbiljno joj je narušeno zdravlje - operiran joj je tumor u glavi, ali njezina karizma, veze, ali i poznavanje nekih kaptolskih "tajni" održali su je na čelu Caritasa punih 39 godina.

Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić zatražio je jučer da se njegovu zamjenicu Božicu Cvjetko nakon stegovnog postupka razriješi dužnosti, zbog sumnje da je zataškala zlostavljanje mentalno retardirane djece u Caritasovom domu u Brezovici.

Iz istog razloga smjenu svoje zamjenice Ane Marije Lončarić zatražila je i zagrebačka Županijska državna odvjetnica Višnja Lončar, a o odgovornosti dviju tužiteljica konačnu riječ će dati Državnoodvjetničko vijeće.

Od tog su tijela za nadležne u slučaju Brezovica zatražene najteže kazne jer, po Bajićevim riječima, Božica Cvjetko i Ana Marija Lončarić nisu postupale sukladno zakonima i pravilima struke.

O tome hoće li biti stegovnog postupka protiv zamjenice općinske državne odvjetnice Tanje Reberski tek će se odlučiti. Razlog tomu je što je Reberski dobila uputu od Božice Cvjetko da predmet ide "ad acta", a da je u slučaju domara Marija Barlovića nastupila zastara.

Govoreći o novim detaljima u istrazi slučaja Brezovica, Bajić je rekao da se provodi i dodatna kriminalistička obrada jer postoji osnovana sumnja da su djecu zlostavljale, ali ne seksualno, još neke odgovorne osobe iz te ustanove.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara