Karadžić i Mladić traže 5 milijuna eura za predaju

HAŠKI osumnjičenici Radovan Karadžić i Ratko Mladić zatražili su svaki po najmanje pet milijuna eura kao uvjet za predaju srpskim vlastima, piše  njemački dnevnik "Neue Osnabruecker Zeitung".

Kako nadalje piše list, s Karadžićem i Mladićem se trenutno vode "intenzivni pregovori". Dvojica bjegunaca, navodi se, milijunskim iznosima žele "osigurati budućnost" svojim obiteljima i pomagačima.

"Neue Osnabruecker Zeitung", regionalni list koji pokriva područje sjeverozapadne Njemačke i koji uživa ugled među regionalnim dnevnicima, istodobno piše da je haaški tribunal povećao pritisak na vlasti u Beogradu.

"Mi znamo gdje je Mladić. Mi znamo da je on u dohvatu srpskih vlasti i mi dobro znamo da vlasti u Srbiji i Crnoj Gori dobro znaju da mi to znamo", izjavila je Florence Hartmann njemačkom dnevniku.

Europska unija je kao uvjet nastavka pristupnih pregovora sa Srbijom i Crnom Gorom postavila "potpunu suradnju" s haaškim tribunalom.

Mladić u Hagu za 10 dana?

Haški optuženik, general Ratko Mladić liječio se u Beogradu od 1993. do 1997. godine pod tri različita imena, proizlazi iz dokumenata koji će uskoro biti dostavljeni haškom sudu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Taj podatak naveden je u dokumentaciji koja broji 36 dokumenata, čije je dostavljanje Haškom sudu u ponedjeljak odobrio Nacionalni savjet za suradnju s haškim tribunalom u Beogradu, čime su - kako je priopćeno - u potpunosti ispunjeni zahtjevi haškog tužiteljstva u vezi s dostavljanjem dokumenata vezanih za Ratka Mladića.

Predsjednik Nacionalnog savjeta Rasim Ljajić izjavio je agenciji Beta da "u interesu istrage" ne može otkriti koja je imena optuženi Mladić koristio liječeći se u Beogradu, te precizirao da je Mladićevu medicinsku dokumentacija Nacionalnom savjetu dostavilo Ministarstvo obrane, koje ju je dobilo od "nadležnih zdravstvenih ustanova".

Ministar srbijanske policije Dragan Jočić je izjavio za Radio-televiziju Srbije da se za Mladićem traga i da "Sigurnosno-informativna agencija i policija i vojska rade, traže, zaokružuju i prikupljaju informacije", dok je bivši načelnik Resora državne sigurnosti MUP-a Srbije Goran Petrović u ponedjeljak Radiju B92 izjavio da bi Ratko Mladić mogao biti izručen Haškom sudu u idućih desetak dana, čemu u prilog ide to što je - kako tvrdi - premijer Vojislav Koštunica od međunarodnih predstavnika tražio da rok za njegovo izručenje bude pomaknut s 21. veljače na kraj mjeseca.

"Pregovori o Mladićevoj predaji su u završnoj fazi. Ostalo je desetak dana za njegovo izručenje i sada se samo traži pogodan scenarij za predaju. To pokazuje da su vlasti Srbije u stalnom kontaktu s Mladićem, jer da nisu, ne bi tražile prolongiranje roka za predaju za 10 dana. To što je Koštunica tražio još 10 dana pokazuje da pregovaraju s njim", izjavio je Petrović.

Više državnih dužnosnika je proteklih dana upozoravalo da bi neisporučivanje Ratka Mladića Haškom sudu moglo dovesti do odluke o prekidu pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju Europskoj uniji.

Index.hr/Hina/B92

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara