Karadžić komentirao presudu

Karadžić komentirao presudu

RADOVAN KARADŽIĆ osuđen je danas pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju za najteže ratne zločine na europskom tlu nakon Drugog svjetskog rata.

Karadžić je proglašen krivim za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja. Osuđen je na doživotni zatvor. Ovo je konačna presuda.

Poslao poruku preko odvjetnika

Član Karadžićevog odvjetničkog tima, američki odvjetnik Patrick Robinson, novinarima je u Den Haagu nakon izricanja presude kazao kako njegov branjenik, kojega je oslovljavao kao "predsjednik Karadžić", presudu doživljava kao političku, pa stoga planira razmotriti kako nastaviti pravnu bitku.

"Karadžićeva je poruka, nakon što sam s njim razgovarao po izricanju presude, da je politika danas pobijedila pravdu", kazao je Robinson prenoseći poruku svog branjenika.

Karadžić, kako je pojasnio odvjetnik, i dalje tvrdi kako je suđenje bilo nepošteno, a presuda nepravedna te će razmotriti mogućnost revizije postupka ili pak tražiti oprost. Robinson nije precizirao od koga bi se taj oprost mogao tražiti.

Robinson je kazao kako Karadžić poziva svoje pristaše da nakon izricanja presude ne izazivaju bilo kakvo nasilje.

Kaže da mu je žao zbog žrtava, ali i da nije kazneno odgovoran

Na pitanje je li Karadžić iskazao bilo kakvo kajanje zbog patnji i žrtava koje je prouzročio, njegov odvjetnik je odgovorio kako Karadžić žali zbog svih nedužno stradalih i da se zbog njih osjeća "moralno odgovornim, ali ne snosi kaznenu odgovornost za bilo koji zločin".

"Poručio je kako je spreman žrtvovati svoju slobodu za neovisnu Republiku Srpsku", kazao je Robinson, dok su ga pred novinarima okružile članice udruga koje okupljaju žene iz Srebrenice dobacujući mu da je "branio zločinca za novce".

Predsjednica udruge Majke Srebrenice i Žepe Munira Subašić kazala je Hini kako su se na ovaj prosvjed odlučili jer je Robinson "branio laži".

"Ipak nije uspio, istina je istina i pravda je pravda", kazala je Subašić potvrdivši kako je ona zadovoljna doživotnom kaznom zatvora za Karadžića, ali žali zbog toga što je MICT propustio utvrditi počinjenje genocida i u još sedam općina u BiH, kako je to tražilo tužiteljstvo.

Subašić se nada da će ta pogreška ipak biti ispravljena kada iduće godine bude donesena pravomoćna presuda ratnom zapovjedniku vojske bosanskih Srba Ratku Mladiću.

"Poruka je našoj djeci da se ne isplati biti zločinac. Trunut će (Karadžić) dok je živ", poručila je Subašić iz Den Haaga.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara