Karadžić se i dalje izruguje pravdi: Sud mora popustiti zločincu ili mu nametnuti branitelja

Karadžić se i dalje izruguje pravdi: Sud mora popustiti zločincu ili mu nametnuti branitelja

Tekst: P.V.
Foto: AFP

RADOVAN KARADŽIĆ i dalje ustraje u svom naumu da se ne pojavljuje u Haškoj sudnici. Jučer je postalo jasno da će zločinac odgovoran za genocid u Srebrenici od svog suđenja napraviti spektakl po uzoru na Miloševića i Šešelja, a zasad mu to dobro polazi za rukom. Dok tužitelji Haškog suda iznose svoju uvodnu riječ, on sjedi u svojoj ćeliji i odbija odgovarati za svoje zločine.

Situaciju koja je za Haški sud već sad postala vrlo neugodna, s obzirom da baca dodatnu mrlju na ionako narušeni autoritet te institucije može se, prema tumačenju B92, riješiti samo na dva načina. Prvi način je da sud do idućeg tjedna, kad se suđenje treba nametnuti, postigne nekakav dogovor s Karadžićem i odobri mu više vremena za pripremu svoje obrane, a drugi je način da mu nametne branitelja po službenoj dužnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, pokušaj nametanja branitelja Karadžiću haškim bi sucima vrlo lako mogao eksplodirati u lice, s obzirom da su isto stvar svojevremeno pokušali napraviti i Vojislavu Šešelju, ali taj je pokušaj neslavno propao. Tu će opciju, prema tvrdnjama predsjednika sudskog vijeća O-Gon Kwona, sud raspraviti ukoliko se Karadžić u sudnici ne pojavi ni idući ponedjeljak.

Glasnogovornica Haškog suda jutros je izvijestila javnost da tužiteljstvo može iznijeti uvodne riječi i predstaviti optužbe protiv Karadžića u njegovom odsustvu, prenosi Tanjug. "Karadžić je psihički i fizički u mogućnosti da sudjeluje u suđenju, ali kako on to ne želi, proces može početi izlaganjem tužitelja, iako ni Karadžić ni njegovi pravni savjetnici nisu u sudnici", kazala je Jelačić u emisiji "Upitnik" na RTS-u i dodala kako sudsko vijeće Karadžiću može nametnuti branitelja ukoliko nastavi ometati postupak.

Karadžić u tom slučaju ima pravo na žalbu, koja bi odgodila suđenje do odluke Žalbenog vijeća, što zapravo znači da će dobiti odgodu koju traži. Podsjećamo, Karadžić se odbija pojaviti na suđenju zato što mu sudsko vijeće nije odobrilo dodatnih 10 mjeseci za pripremu obrane.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara