Karadžić se odbio očitovati o krivnji: Ja sam se prestao lažno predstavljati, sad je vaš red

RADOVAN KARADŽIĆ se danas u drugom pojavljivanju pred Haškim tribunalom odbio izjasniti o krivnji za genocid i druge zločine za koje je optužen. U skladu sa pravilima suda, predpostupovni sudac Iaian Bonomy je u spis je potom uveo da optuženi nije kriv, na što je Karadžić rekao da bi tu konstataciju "volio čuti na kraju suđenja" i pitao može li suca "držati za riječ". Bonomy je na to odgovorio "vidjet ćemo uskoro".

Karadžić je rekao da ga od izjašnjavanja o krivnje više zanima šta je sa njegovim podnescima u kojima je izrazio sumnju da je ovaj proces uopće moguć i u kojima je rekao da je Haški tribunal u stvari sud NATO pakta. "To su stvari koje me ozbiljno sprječavaju da se izjasnim. Ja sam se prestao pretvarati, red je da se svi prestanemo pretvarati", rekao je bivši predsjednik Republike Srpske.

Karadžić je odbio čitanje optužnice, objasnivši da nema interesa da sluša optužnicu prije nego što ona bude izmijenjena, kao što je najavljeno, a da će do tada biti formiran i njegov pravni tim s kojim će razmotriti izmijenjenu verziju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U prvom pojavljivanju pred Tribunalom, 31. srpnja, Karadžić je, u skladu sa pravilima suda, za 30 dana odložio izjašnjavanje o krivnji, rekavši da želi sačekati novu, izmijenjenu optužnicu čije je podizanje najavio glavni tužitelj Serge Brammertz. Tužiteljstvo, u međuvremenu, nije podiglo izmijenjenu optužnicu, te je sudac Bonomy danas Karadžiću ponudio da se izjasni o krivnji po točkama stare optužnice, podignute 1995. godine te izmijenjene 2000. godine, koja je još na snazi.

Karadžić je u 11 točaka optužen, po principu individualne i zapovjedne odgovornosti, za genocid i suučesništvo u genocidu u Srebrenici i drugim općinama u BiH, istrijebljenje, ubojstva, hotimično lišavanje života, progon, deportaciju, nehumana djela, protupravno teroriziranje civila i uzimanje talaca tijekom sukoba u BiH 1992-95.

Karadžića su 21. srpnja uhapsile srpske vlasti u Beogradu, odakle je prebačen u Haag 30. srpnja. Pred suca Tribunala je prvi put izveden 31. srpnja, a u sudnici je, uz odbijanje da se izjasni o krivnji optužio SAD i njihovog bivšeg dužnosnika Richarda Holbrookea da ga žele "likvidirati".

Sudac Bonomy je statusnu konferenciju u procesu protiv Karadžića zakazao za 17. rujan.

R.R.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara