"Karadžiću, Mladiću, Hadžiću i Župljaninu mora se suditi u Haagu"

NAKON sastanka sa članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željkom Komšićem, predsjednik Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju Fausto Pocar, rekao je da optuženici Haškog suda Radovan Karadžić, Ratko Mladić, Stojan Župljanin i Goran Hadžić moraju biti uhićeni i mora im se suditi pred sudom u Haagu.

Pocar je također rekao da Haški sud ne bi trebao prestati s radom prije nego što se sudi navedenoj četvorki, posljednjim optuženicima koji se nalaze u bijegu pred Haškim sudom. Dodao je da će se zauzimati da Sud nastavi s radom i nakon 2011. godine kada bi trebala završiti "izlazna strategija" rada Suda odnosno kada bi isti trebao prestati s radom.

Predsjednik Suda izrazio je nezadovoljstvo činjenicom da se osuđenik za ratne zločine u Foči Radovan Stanković, godinu dana nakon bijega iz fočanskog zatvora još uvijek nalazi u bijegu. Stanković je prvi haški optuženik čiji je slučaj prepušten pravosuđu BiH koje ga je pravomoćno osudilo zbog ratnih zločina počinjenih na području Foče.

Zbog Stankovićeva bijega Pocar namjerava obići i Foču gdje će pokušati iz prve ruke doznati okolnosti pod kojima je Stanković pobjegao. Pretpostavlja se da se skriva u Srbiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Željko Komšić rekao je nakon sastanka da Sud u Haagu griješi tako što prečesto dopušta mogućnost nagodbe s optuženima, a čime se omalovažavaju žrtve.

Na Komšićevu opasku da bi materijali koje je tijekom godina prikupio Haški sud nakon njegovog zatvaranja trebali biti prebačeni u BiH, Pocar je odgovorio kako će svi materijali i dokumenti, koji su vlasništvo UN-a, gdje god da budu pohranjeni biti dostupni žrtvama i lokalnim pravosudnim tijelima na području bivše Jugoslavije.

I.K.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara