Karamarko priča o troškovima arbitraže koji se broje u milijardama, no Luka Mišetić ima činjenice

Karamarko priča o troškovima arbitraže koji se broje u milijardama, no Luka Mišetić ima činjenice

Foto: Hina, Index

PRVI potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko jučer je putem Facebooka objavio kako se povlači iz svih procesa donošenja odluka o Ini, iako ne priznaje nikakav sukob interesa niti bilo što slično što bi Hrvatskoj moglo štetiti iz suradnje njegove supruge Ane Karamarko i lobista MOL-a Josipa Petrovića, koji joj je kroz dvije godine za savjetovanje platio najmanje pola milijuna kuna.

> Lobist MOL-a platio najmanje pola milijuna kuna Karamarkovoj supruzi za savjetovanje

Osim što se izuzima iz svih procesa vezanih za arbitražu INA-MOL, Karamarko je dodao kako u slučaju nepovoljnog ishoda arbitražnog postupka Hrvatskoj prijeti šteta koja se broji u milijardama kuna te kako nije zanemariv podatak da svake godine skupo plaćamo i odvjetničko društvo koje zastupa Hrvatsku u takvim postupcima.

> Karamarko: Zbog linča na moju obitelj povlačim se iz svih procesa donošenja odluka o INA-i

Na Karamarkovu objavu reagirao je i partner u odvjetničkom uredu Squire Patton Boggs Luka Mišetić, koji zastupa Hrvatsku u arbitražnom postupku. Isti je ujedno i nekadašnji odvjetnik generala Ante Gotovine.

"Koliko košta jedna prosječna međunarodna arbitraža? Koliko bi dvije iznadprosječne arbitraže? Objektivan studij", napisao je Mišetić na Twitteru te objavio link s troškovnikom.

Analizom istog dolazi se do sljedećih brojki:

Prosječni troškovi tužitelja iznose 4.437.000 dolara, a tuženika 4.559.000 dolara, koliko iznose naknade za rad te troškovi pravnih zastupnika, vještaka i svjedoka. Prosječni troškovi Arbitražnog suda kreću se između 750 i 850 tisuća kuna, dok prosječan iznos odštetnog zahtjeva iznosi 491.656.000 dolara, a prosječan iznos dodijeljene štete (u slučaju odluke u korist tužitelja) jest 76.331.000 dolara.

Izgledi da će odluka biti u korist tužitelja su 41 posto.

Squire Patton Boggs Hrvatsku zastupa u dvije arbitraže. Prvu je pokrenuo MOL, koji traži odštetu od najmanje šest milijardi kuna na temelju ugovora o plinskom poslovanju kojeg su dogovorili Sanader i Hernadi, sudištu za investicijske sporove u Washingtonu. Druga arbitraža provodi se pred UNCITRALOM u Ženevi, a nju je pokrenula Hrvatska kako bi, između ostalog poništila taj plinski ugovor te zaustavila naplatu koju MOL pokušava dobiti u Washingtonu.

 

312381194 Investment Treaty Arbitration CT by Index.hr

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara