Karamarko tuži novinara Peratovića zbog optužbi da štiti ubojice njegovog prijatelja

MINISTAR policije Tomislav Karamarko podnio je tužbe protiv nezavisnih internet novinara Željka Peratovića i Domagoja Margetića zbog, kako, kaže njegov odvjetnik Veljko Miljević, širenja uznemirujućih i lažnih vijesti.

Inače, Karamarko je prvu tužbu podnio na Općinskom kaznenom sudu u lipnju, dok je bio na čelu Sigurnosno-obavještajne agencije, no Državno odvjetništvo je tada smatralo da za kazneni progon nema osnove. Tako je početkom prosinca njegov odvjetnik dopunio tužbu i ponovno krenuo s njom po službenoj dužnosti. Miljević objašnjava da nije htio privatnom tužbom ići protiv Peratovića (nego će progon provoditi državni organi, op.a.) jer ovim nije oštećen samo Karamarko osobno, nego i osobe iz njegovog bližeg i daljeg kružoka, jer je on sada na javnoj funkciji.

"Karamarko zaštitnik ovoga i onoga"

Zamoljen da nam navede barem dva primjera zašto je Karamarko odlučio inzistirati na tužbi unatoč atmosferi koja se stvorila zbog policijskog progona Facebookera, Miljević navodi:

"Karamarko je ljudski najviše povrijeđen jer Peratović tvrdi da je on prikrio ubojicu Milana Levara. Kaže da ga je kćer pitala jedan dan kakve on to ubojice štiti", navodi Miljević. "Drugo, što se pojavljuje na njegovom blogu su sila napisa -'predsjednik republike Stjepan Mesić ovo', 'glavni državni odvjetnik Mladen Bajić ono', 'šef SOA-e Tomislav Karamako zaštitnik ovoga i onoga'", nabraja Miljević.

Dodaje da je se sve to nije odvijalo samo na internetu nego je isto ponovio i na televiziji, radiju i u tiskanim medijima, te da Karamarko ne bi inzistirao na tužbi da se tekstovi ne provlače internetom već dulji period vremena.

Kvragu, tko je ubio Milana Levara?

Milan Levar je bio Peratovićev prijatelj i svjedok ratnih zločina u Gospiću, a sudjelovao je i u istrazi o akciji "Medački džep '93", o čemu je trebao progovoriti u Haagu. Hrvatske tajne službe, tvrdio je Levar, imaju točne podatke i evidencije o zločinima. Kao glavne krivce, Levar je prozvao generala Mirka Norca i tajnika Kriznog štaba za Liku, Tihomira Oreškovića.

Oni su osuđeni, ali žive lagodnim životom u zatvoru - Oreškoviću se svako malo prekida izdržavanje kazne, a Norac je uspio upoznati ženu svog života, napraviti dijete i oženiti se dok odrađuje kaznu za ubojstva Srba. Josip Manolić, koji je u vrijeme gospićkih događaja koordinirao rad hrvatskih tajnih službi, izvještavali su mediji nakon njegovog ubojstva 2000. godine na pitanje o tome tko je ubio Levara odgovorio:

"Pa oni koje je navodio kao ratne zločince! Bar je to jasno!"

Time je bivši obavještajac neizravno osumnjičio ovaj dvojac. Važno je napomenuti da Karamarko nije jedini (sada bivši op.a.) šef obavještajne službe s kojim je Peratović bio u sukobu otkada mu je ubijen prijatelj.

"Paranoičnom" Peratoviću tajne službe upale u stan

Ubojice su nepoznate i danas, a Peratovića više nitko, već godinama, ne želi zaposliti u "pravim" medijima jer ga se u novinarskim krugovima percipira kao paranoika opsjednutog tajnim službama. U medijima se uopće nije pojavljivao dok ga nisu uhitili zbog odavanja vojne tajne na blogu i zaplijenili mu svu dokumentaciju i kompjutere u stanu.

Pretres je zatražen na temelju bilješki iz dopisa Sigurnosno obavještajne agencije (SOA), kabineta ravnatelja Tomislava Karamarka, od 17. rujna 2007. godine. U obrazloženju naloga, pisalo je i da je zatražen temeljem zahtjeva Policijske uprave zagrebačke od 16. listopada ove godine, bilješki MUP-a od 7. veljače, kompjuterskih izvadaka Peratovićeva bloga.

Ana Benačić
Foto: Pixsell

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara